Δεν μέτρησε η πτώση του αργού

Αποτελέσματα και μηνύματα ζύγισαν οι επενδυτές
Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2008 00:01

Μεικτή ήταν χθες η εικόνα στις διεθνείς αγορές μετοχών, καθώς οι επενδυτές είχαν να ζυγίσουν ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και απογοητευτικά μηνύματα από το μέτωπο της οικονομίας.

Στη Wall Street οι δείκτες Dow Jones και S&P δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς χαμηλότερων των προσδοκιών το δεύτερο τρίμηνο, είδηση που σε συνδυασμό με την απροσδόκητη έκρηξη στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας έπληξε την επενδυτική ψυχολογία.

Βιομηχανικοί κολοσσοί, όπως η Boeing και η Caterpillar, δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγμα. Σημαντικές απώλειες είχε και η μετοχή της ExxonMobil παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ για το δεύτερο τρίμηνο. Η πετρελαιοβιομηχανία απογοήτευσε τους επενδυτές με τις προβλέψεις για την ετήσια παραγωγή της.

Κόντρα στο ρεύμα κατάφερε, ωστόσο, να πάει ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, που βρήκε στήριγμα στα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα της Motorola, καθώς και την είδηση που ήρθε από τον κλάδο της βιοτεχνολογίας. Η ImClone Systems δέχθηκε προσφορά εξαγοράς από την Bristol Myers και είδε τη μετοχή της να απογειώνεται.

Στην Ευρώπη έπειτα από μια «ρευστή» συνεδρίαση οι δείκτες των μεγαλύτερων κεφαλαιαγορών έκλεισαν με μικρές μεταβολές. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 τερμάτισε στις 5.411,9 μονάδες, μειωμένος κατά 0,16%, ενώ 0,19% υποχώρησε ο CAC στο Παρίσι. Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX ενισχύθηκε 0,3%, στις 6.479,56 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 διαμορφώθηκε στις 1.180,12 μονάδες με οριακή πτώση (0,05%). Ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε μεταξύ 1.171,24 και 1,189,56 μονάδων. Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος που είχε κέρδη, με την HBOS να καταγράφει άνοδο 7,1% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων εξαμήνου.

Στον αντίποδα σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε ο κλάδος των τροφίμων. Η Unilever είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 8% μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων. Απώλειες 2,2% είχε και η μετοχή της Nestle.

Στο Τόκιο, ο Nikkei έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στις 13.376,81 μονάδες.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα