Την επιβολή φόρου υπεραξίας από την πώληση μετοχών, καθώς και φόρου στα μερίσματα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.
«Αποφασίστηκε ότι τα μερίσματα που καταβάλλονται από ημεδαπές ανώνυμες εταιρείες, είτε σε φυσικά είτε σε νομικά πρόσωπα (ημεδαπά ή αλλοδαπά), φορολογούνται με συντελεστή 10%».
Η διάταξη εφαρμόζεται για μερίσματα που εγκρίνονται από γενικές συνελεύσεις μετά την 1η/1/2009. Αφορά δηλαδή τα κέρδη του 2008 τα οποία θα φορολογηθούν το 2009.
Προβλέπεται επίσης φορολόγηση μερισμάτων που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα κάτοικοι Ελλάδος από ανώνυμες εταιρείες της αλλοδαπής με τη μορφή πάλι αυτοτελούς φορολόγησης 10%.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι τα κέρδη που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις από την πώληση εισηγμένων μετοχών στο Χ.Α. σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης των μετοχών και για μετοχές που αποκτώνται μετά την 1η/1/2009, φορολογούνται με συντελεστή 10%.
«Μπαίνει δηλαδή», διευκρίνισε ο υπουργός, «ένας φόρος υπεραξίας 10% για κεφαλαιακά κέρδη που πραγματοποιούνται σε αγοραπωλησίες μετοχών που αγοράστηκαν μετά την 1η/1/2009».
Αυτό, όπως είπε, γίνεται για τεχνικούς λόγους, καθώς δεν μπορεί να επεκταθεί στο παρελθόν.
Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και στις μεταβιβάσεις μετοχών εισηγμένων σε αλλοδαπό χρηματιστήριο αξιών.
Stock options
Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η ωφέλεια που αποκτούν τα μέλη του δ.σ. ημεδαπής ανώνυμης εταιρείας ή τα διοικητικά στελέχη ή το προσωπικό της κατά την άσκηση stock options εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών φορολογείται με βάση την κλίμακα.
«Η διαφορά της τιμής του δικαιώματος από την τιμή της χρηματιστηριακής την εποχή που αποκτήθηκε το δικαίωμα θα φορολογείται με βάση τις γενικές διατάξεις, θα μπαίνει στην κλίμακα», διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης.
Η υπεραξία πέραν της χρηματιστηριακής τιμής την εποχή απόκτησης του δικαιώματος θα φορολογηθεί αυτοτελώς με το 10%.
Καταργείται ο φόρος των συναλλαγών
Kαταργείται ο φόρος 1,5 τοις χιλίοις που επιβάλλεται στην αξία των πωλουμένων μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. που προέρχονται από αγορές που πραγματοποιούνται από 1η/1/2009 και μετά.
Ο φόρος διατηρείται για πωλήσεις μετοχών που προέρχονται από αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί πριν από τις 31/12/2008.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΜΕΧΑ διαφωνεί με το μέτρο της επιβολής φόρου υπεραξίας για τα κέρδη από μετοχές, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο «θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, καθώς θα υπάρξει περαιτέρω διαρροή κεφαλαίων προς το εξωτερικό και κυρίως προς τα ξένα private banking και θα έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο».
Θεωρεί επίσης ότι «θα υπάρξει αρνητική επίπτωση και στον όγκο συναλλαγών του Χ.Α., καθώς σημαντικός μέρος αυτού θα οδηγηθεί σε πλατφόρμες εκτός Χ.Α.».
Μείωση φορολογικών συντελεστών από το 2010 για μισθωτούς και συνταξιούχους
Ο υπουργός ανακοίνωσε μειώσεις φορολογικών συντελεστών από το 2010 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καθώς και για τις επιχειρήσεις.
Ετσι, από το 2010 μέχρι και το 2014 μειώνεται κατά 1% ο φορολογικός συντελεστής 25% για το τμήμα του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων από 12.000 έως και 30.000 ευρώ. Ετσι, θα μειωθεί στο 20%.
Ρυθμίσεις για εισοδηματίες, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες
Αντικαθίσταται το έως τώρα ισχύον αφορολόγητο όριο με αντίστοιχο φορολογικό κλιμάκιο το οποίο υπόκειται σε ειδικό φορολογικό συντελεστή 10%.
Θα υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους νέους επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Για τα τρία πρώτα χρόνια από την έναρξη των εργασιών θα ισχύει ως έχει το αφορολόγητο όριο.
Μείωση φόρου επιχειρήσεων στο 20% έως το 2014
Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ακόμη ότι κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% έως το 2014 από 25% που ισχύρει σήμερα, στο πλαίσιο της πολιτικής για ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
«Μειώνεται σταδιακά ο φορολογικός συνελεστής των ημεδαπών εταιρίων... στο 20% από το 25% έως το 2014», είπε ο υπουργός. «Η μείωση θα είναι της τάξης της μιας ποσοστιαίας μονάδας κάθε χρόνο από το 2009», πρόσθεσε.
Κωδικοποιημένα, τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή είναι τα εξής:
- Θεσπίζεται συντελεστής 10% για το τμήμα του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών μέχρι 10.500 ευρώ που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι με το μέτρο αυτό θα φορολογηθούν εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν. Θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2008.
- Προωθείται νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο με καταβολή τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις και προθεσμία υπαγωγής σε αυτήν έως 20 Νοεμβρίου.
- Θεσπίζεται νέα ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων από το 2000 έως και το 2006, ενώ η προθεσμία υπαγωγής σε αυτή θα είναι έως 31.12.2008.
- Αυξάνεται από 65 σε 80% η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων.
- Θεσπίζεται επιπλέον φορολογικός συντελεστής 10% για μερίσματα από μετοχές. Πρόκειται για τα μερίσματα που θα καταβληθούν από 1.1.2009.
- Καθιερώνεται φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών με συντελεστή 10%, ο οποίος θα ισχύσει από τις μετοχές που θα αγοραστούν μετά την 1.1.2009.
Μέχρι τις 31.12.2008 θα εξακολουθεί να ισχύει ο φόρος 1,5 τοις χιλίοις ο οποίος μετά καταργείται.
- Θεσπίζεται φορολογία στα στοκ όψεως που λαμβάνουν ως μπόνους τα στελέχη των επιχειρήσεων. Τα εισοδήματα από αυτά θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.
- Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων του 2009.
Αντιδράσεις
ΣΕΒ
Ιδιαίτερα ατυχή θεωρεί ο ΣΕΒ την απόφαση για την επιβολή πρόσθετης φορολογίας στα μερίσματα, σε συνδυασμό μάλιστα με την αύξηση της προκαταβολής του φόρου.
«Είναι ένα μέτρο που διασαλεύει τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, πλήττει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θίγει την επιχειρηματικότητα, που σήμερα αποτελεί τον κύριο μοχλό ανάπτυξης και απασχόλησης. Η δέσμευση για τη μελλοντική μείωση των συντελεστών δεν αμβλύνει τις άμεσες επιπτώσεις από το νέο αυτό πλήγμα στις επιχειρήσεις», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του.
Ο ΣΕΒ θεωρεί πάντως ότι «οι εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομίας & Οικονομικών περιλαμβάνουν δύο θετικά στοιχεία: Δεν θίγονται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Θέτουν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά και την περιστολή της κρατικής σπατάλης».
ΕΒΕΑ
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, σε μεγάλο βαθμό μας βρίσκουν σύμφωνους, καθώς, άλλωστε, ορισμένα από αυτά και κυρίως η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων 2000-2006 αποτελεί πρόταση του ΕΒΕΑ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Με την προώθηση της ρύθμισης για την περαίωση, όπως και αυτής που εξήγγειλε ο κ. Αλογοσκούφης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, εκτιμώ ότι θα ενισχυθούν σημαντικά τα έσοδα», πρόσθεσε ο κ. Μίχαλος.
«Προφανώς αυτό εκτιμά και το υπουργείο γι αυτό και δεν προχώρησε επί της ουσίας σε άλλες φορολογίες, με εξαίρεση βέβαια την φορολόγηση με 10% του μέχρι σήμερα αφορολόγητου των ελεύθερων επαγγελματιών των 10.500 ευρώ, όπως και των χρηματιστηριακών συναλλαγών».
ΓΣΕΒΕΕ
«Όπως είχαμε προβλέψει συκοφαντήθηκαν οι μικροί επιχειρηματίες για να επιβληθεί τελικά κεφαλικός φόρος. Αυτό σημαίνει κατάργηση του Αφορολόγητου ορίου. Δυσμενής “ρατσιστική” μεταχείριση σε βάρος τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος).
«Όταν το κράτος αδυνατεί να περιορίσει τα έξοδα του, να εισπράξει αλλά και να ελέγξει την φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τις υπεράκτιες εταιρείες, επιβάλει κεφαλικούς φόρους. Έτσι όμως υποθηκεύεται η αναγκαία ανάπτυξη των ζωτικών για την Ελληνική οικονομία και την απασχόληση Μικρών επιχειρηματιών. Ειλικρινείς και μη ειλικρινείς φορολογούμενοι επαγγελματίες το ίδιο», επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΒΕΕ.
ΕΣΕΕ
Θετική χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου την εξαγγελία της Κυβέρνησης για την περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων, αλλά κρίνεται άδικη η επιβολή φόρου εισοδήματος από το πρώτο ευρώ στους εμπόρους, λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου των 10.500 ευρώ και προτείνεται, βάσει των στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, επιλογή των δραστηριοτήτων εκείνων που αποδεδειγμένα δηλώνουν λιγότερα από τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Δ. Αρμενάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα, δήλωσε ότι είναι αρνητική η διπλή φορολόγηση στα κέρδη των Α.Ε. με την επιβολή αυτοτελούς φόρου 10% στα μερίσματα και ότι η αύξηση κατά 20% των τελών κυκλοφορίας είναι υψηλή.
ΓΣΕΕ
Τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών «αποτελούν ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής και προφανώς είναι προάγγελος της φοροκαταιγίδας εμμέσων φόρων που περιμένει τους Έλληνες πολίτες εν όψει του νέου προϋπολογισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.
«Τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση αφορούν πλέγμα άμεσων φόρων που αφορούν κυρίως στους ελεύθερους επαγγελματίες. Εν τούτοις τόσο η κατά 20% αύξηση των τελών κυκλοφορίας όσο και η λογική των μέτρων (π.χ. μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων με ταυτόχρονη και ισόποση μείωση του συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών, ο οποίος είχε προκλητικά μειωθεί και το 2005) παραπέμπουν ευθέως σε μία άδικη φορολογική πολιτική», προστίθεται στην ανακοίνωση.
ΠΑΣΟΚ: Απέλπιδα προσπάθεια να καλυφθούν οι τρύπες του Προϋπολογισμού
Γίνεται εμφανές με τον πιο καθαρό τρόπο το Βατερλό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζοντας κυβέρνηση «κυβέρνηση των φόρων».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτιμά ότι ο κίνδυνος επιτήρησης της οικονομίας είναι πραγματικός γιατί «από τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αμφισβητούνται τα στοιχεία του προϋπολογισμού του περασμένου έτους και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες (το έλλειμμά του) θα είναι πάνω από 3%, ενώ είναι πολύ πιθανό το ίδιο να συμβεί και με τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους».
«Η κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσει στους πολίτες τα δικά της αδιέξοδα και να τους πείσει ότι αυτοί φταίνε και αυτοί θα πληρώσουν μια αποτυχημένη πενταετή οικονομική πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
«Τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, εν μέσω πανικού, είναι σε λάθος κατεύθυνση», δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.
«Είναι το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης τετράχρονης οικονομικής πολιτικής. Δεν θωρακίζουν την ελληνική οικονομία, ούτε την οδηγούν σε έξοδο από τη κρίση. Είναι μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλυφθούν οι τρύπες του Προϋπολογισμού και να ξεφύγει η κυβέρνηση από τη σκόπελο της επιτήρησης».
ΚΚΕ: Νέα φοροεπιδρομή
«Μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου και με πρόσχημα τη φορολογική δικαιοσύνη, η κυβέρνηση εξαπολύει νέα σκληρή φοροεπιδρομή στους μισθωτούς εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και συνολικά στα μικρά και μεσαία λαϊκά στρώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
ΣΥΝ: Η κυβέρνηση εξοντώνει τις μικρές επιχειρήσεις
«Η κυβέρνηση μαζί με τη λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων έρχεται τώρα να εξοντώσει και τις πιο μικρές και αδύνατες επιχειρήσεις, τους πιο μικρούς και αδύναμους επαγγελματίες», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης Υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Πειραιά.