Πρόβλεψη για μείωση των ευρωεπιτοκίων στις αρχές του 2009

Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008 16:05

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, νωρίτερα από ό,τι προέβλεπαν αρχικά οι οικονομολόγοι, παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε στασιμότητα.

Και οι 83 οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση που έγινε στις 22-27 Αυγούστου, είπαν ότι η ΕΚΤ θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 4,25% στη συνεδρίαση της 4ης Σεπτεμβρίου, αφού τα αύξησε τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε διάστημα άνω του ενός έτους, στο πλαίσιο της αντιπληθωριστικής πολιτικής της.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα έως το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, οπότε και ο πληθωρισμός προβλέπεται να τεθεί υπό έλεγχο, δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στην κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, περίπου οι μισοί, 43 από τους 82 οικονομολόγους, εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία φορά έως τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια το δεύτερο τρίμηνο.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα