Οι άξονες της οικονομικής πολιτικής

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
Σάββατο, 06 Σεπτεμβρίου 2008 20:35
UPD:07/09/2008 14:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΥΡΩΝΑ

Η οικονομία της χώρας μας έχει ακόμη σοβαρά κατάλοιπα από χρόνιες αδυναμίες. Έχει, όμως, και σημαντικές δυνατότητες, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών ομάδων στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.

Ο κ. Καραμανλής διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να υποθηκεύσει την προοπτική της χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας και πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν για να τεθεί τέλος στις παθογένειες του Δημόσιου Τομέα.

Ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην 73η ΔΕΘ

Ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην 73η ΔΕΘ

«Πριν από ένα χρόνο, αναδεικνύοντας την Οικονομία σε εθνική υπόθεση, ζήτησα εκλογές. Οι πολίτες, μας έδωσαν νέα, ισχυρή εντολή. Επέδειξα, και επιδεικνύω, απόλυτη προσήλωση στις δεσμεύσεις μας. Συνεχίσαμε, και συνεχίζουμε, με συνέπεια, τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Αξονες οικονομικής πολιτικής

Όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, οι άξονες της οικονομικής πολιτικής παραμένουν αμετάβλητοι:

- διατηρήσιμη δημοσιονομική εξυγίανση,

- βιώσιμη ανάπτυξη στην κορυφή της Ευρωζώνης,

- δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες.

Πρώτη προτεραιότητα, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, έτσι ώστε να περιοριστούν τα ελλείμματα αλλά και να αποκλιμακωθεί το δημόσιο χρέος. ¶μεση επιδίωξη είναι η συγκράτηση των δαπανών και η διασφάλιση περαιτέρω δημοσιονομικής διαφάνειας.

Σε άμεση προτεραιότητα Ολυμπιακή και ΟΣΕ

Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, σε άμεση προτεραιότητα βρίσκεται και η προώθηση λύσεων στην Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους τουλάχιστον με 2,7 εκ. ευρώ την ημέρα.

Σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός, στόχος είναι μια άλλη εύρωστη και ανταγωνιστική εταιρία, που να έχει το ίδιο σήμα και όνομα, αλλά να είναι απαλλαγμένη από τα χρέη και τις εμπλοκές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οι άξονες είναι oι εξής:

- Μετατάξεις και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

- Διασφάλιση των συνδέσεων με τα νησιά.

- Αποκλεισμός κάθε ενδεχομένου ιδιωτικού μονοπωλίου.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ, σχεδιάζεται ο εταιρικός μετασχηματισμός του, με ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ενίσχυση της ΕΡΓΟΣΕ Το Σχέδιο περιλαμβάνει:

- σύγχρονα χρηματοοικονομικά μέσα για τη διαχείριση του χρέους του,

- συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του,

- σύστημα αυστηρών ελέγχων στη διαχείριση και

- πρόγραμμα στοχευμένης εθελουσίας εξόδου.

Διεθνής κρίση

O κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Παγκόσμια Κοινότητα διανύει περίοδο σοβαρών αναταράξεων και μεγάλων οικονομικών κλυδωνισμών και πως η διεθνής κρίση ήταν αναπόφευκτο να επηρεάσει και τη χώρα μας.

Η χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και τα διεθνή κερδοσκοπικά «παιχνίδια», προκάλεσαν έκρηξη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, των βασικών τροφίμων, των εμπορευμάτων. Τα προβλήματα, σ' ολόκληρο τον κόσμο, ξεπέρασαν τις δυνατότητες των επιμέρους οικονομιών: Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται, η οικονομική δραστηριότητα συμπιέζεται και η ακρίβεια εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε χρέος να στηρίξουμε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και να διατηρήσουμε την αναπτυξιακή ορμή που πετύχαμε. Ξέρουμε πού είμαστε και ποιες είναι οι δυσκολίες. Ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, αλλά και πώς να πάμε! Εκείνο που δεν επιτρέπουν οι διεθνείς εξελίξεις είναι η ολιγωρία, η αναβλητικότητα, ο δισταγμός».

Αυτοκριτική

«Κάνω αυστηρή αυτοκριτική για όποιες περιπτώσεις αργήσαμε να κινηθούμε», τόνισε ο κ. Καραμανλής ο οποίος διαβεβαίωσε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα