Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην ομιλία του Πρωθυπουργού

Σάββατο, 06 Σεπτεμβρίου 2008 20:55
UPD:07/09/2008 09:08
A- A A+

ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στην 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τη σημερινή του ομιλία, ο κ. Καραμανλής απέδειξε πως έχει πλέον χάσει τελείως την επαφή του με την πραγματικότητα στη χώρα μας. Δεν αντιλαμβάνεται την κρίση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες σήμερα. Μία κρίση που είναι αποτέλεσμα των δικών του πολιτικών. Δεν έχει σχέδιο εξόδου από αυτή την κρίση.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την ομιλία του Κ. Καραμανλή στην 73η ΔΕΘ

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου για την ομιλία του Κ. Καραμανλή στην 73η ΔΕΘ

Επιμένει σε μια πολιτική που καταφανώς απέτυχε, αναζητώντας άλλοθι στη διεθνή κρίση και μεταθέτοντας για άλλη μία φορά τις ευθύνες του αλλού, αντί να τις αναλαμβάνει όπως θα όφειλε.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που βιώνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, δεν είναι απλώς κατώτερος των περιστάσεων - προσβάλλει τον κάθε Έλληνα πολίτη επαναλαμβάνοντας ομιλίες του και δεσμεύσεις περασμένων ετών σαν να μην έχει μεσολαβήσει τίποτα. Καταφεύγει στην υποκρισία και τη υπεκφυγή, έναντι της αλήθειας και των λύσεων. Είναι προάγγελος νέων δεινών για την χώρα, για τους πολίτες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ούτε την ικανότητα, ούτε την πολιτική βούληση, ούτε το ηθικό έρεισμα να πείσει την ελληνική κοινωνία. Οι πολίτες δεν έχουν να αναμένουν τίποτα από αυτήν.

Η χώρα χρειάζεται αλλαγή, νέα πορεία. Να βρει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση, που σπαταλήθηκε τα χρόνια που μεσολάβησαν από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, δύναμη ευθύνης και φορέας αλλαγής, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ξαναδώσει ελπίδα και προοπτική στους Έλληνες. Και αυτό δεσμευόμαστε να πράξουμε».

ΚΚΕ

Η ομιλία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων. Αποσιωπά ή παραποιεί τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα που σήκωσαν τα βάρη για να διασφαλιστεί ο υψηλός ρυθμός της καπιταλιστικής ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια, θα πληρώσουν ακόμα περισσότερο στις σημερινές συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σύμφωνα με τους όρους του «ευρωμονόδρομου» και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Στο στόχαστρο βρίσκονται ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων που υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιταχύνεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στον ΟΣΕ και την «Ολυμπιακή». Αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων, των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αλλά και των μισθωτών μέσα από την αύξηση των έμμεσων φόρων και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Με τον «Καποδίστρια ΙΙ» θα επιταχυνθεί και θα βαθύνει η εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, του περιβάλλοντος.

Την ίδια στιγμή δρομολογείται νέα μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και πολύμορφη ενίσχυσή του μέσα από τις ΣΔΙΤ, τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, τις προβλέψεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου με γνώμονα τα συμφέροντα των ιδιωτικών ομίλων.

Αποτελεί πρόκληση για το λαό να χαρακτηρίζονται σαν μέτρα κοινωνικής πολιτικής τα επιδόματα ελεημοσύνης που θα δοθούν σε εξαθλιωμένες ομάδες. Όχι μόνο είναι ψίχουλα σε σχέση με τον πλούτο που παράγεται στη χώρα, αλλά και αυτά δίνονται από την αφαίμαξη του εισοδήματος των υπολοίπων λαϊκών στρωμάτων που θα εξανεμιστούν από το κύμα ακρίβειας.

Η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική που υπηρετεί τη συσσώρευση του κεφαλαίου είναι οδυνηρή για το λαό με όποια μορφή διαχείρισης κι αν ασκείται.

Τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» δεν έχουν λύσεις για το λαό, παρά μόνο μέτρα επιδείνωσης. Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παραιτηθούν από τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Ο μόνος δρόμος να τα διεκδικήσουν και να τα κατακτήσουν είναι να κλιμακώσουν την πάλη και τη συμμαχία τους, να δυναμώσουν την ανυπακοή και την απειθαρχία στην ΕΕ, την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Να παλέψουν για την ανατροπή του «ευρωμονόδρομου», για την Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία".

ΣΥΝ

«Ο κ. Καραμανλής έκανε τον κόπο να ανέβει στη ΔΕΘ για να μας πει ότι η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα καλά και ότι τα προβλήματά μας δεν είναι τόσο δραματικά όσο τα βιώνουμε και επιπλέον ότι δεν οφείλονται στην πολιτική που ακολουθεί αλλά αποκλειστικά στη διεθνή οικονομική κρίση.

Είχαμε καιρό να δούμε Πρωθυπουργό σε τόσο δεινή θέση, ώστε να κλείνει τα μάτια του στην τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί.

Ευτυχώς που υπάρχουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία, οι οποίοι αγωνίζονται για να αλλάξει πορεία ο τόπος, γιατί κάποιος πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο».

ΛΑΟΣ

"Πρωθυπουργός χωρίς στρατηγική και όραμα για την αντιμετώπιση της κρίσεως, δήθεν αποφασιστικός, αληθινά αμήχανος και κοινωνικά ανάλγητος ο Καραμανλής της Δ.Ε.Θ.", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. για την ομιλία του πρωθυπουργού στην 73η ΔΕΘ.

"Γενικότητες και αοριστολογίες για την ακρίβεια, για την μείωση της δημόσιας σπατάλης, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς

Εκτός τόπου και χρόνου ο Καραμανλής της Δ.Ε.Θ. φαίνεται να νομίζει ότι μόλις άρχισε την θητεία του και όχι ότι έχουν περάσει τεσσεράμισι χρόνια χωρίς να έχει κάνει κάτι για το άγος των ΔΕΚΟ, για το δημόσιο χρέος, για το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, για τον έλεγχο της μετανάστευσης, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Και φυσικά δεν είχε να πει μια κουβέντα για τους πλούσιους επιχειρηματίες, φοροαποφεύγοντες υπουργούς του, παρά μόνον στήριξη της φορομπηχτικής πολιτικής εναντίον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων" , υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει :

"Πλέον δεν πρέπει να μένει αμφιβολία σε κανένα για την κατάσταση που ζούμε, ότι ο Πρωθυπουργός είναι υπόλογος και όχι άλλος".

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή