Πλήγμα στην αμερικανική αγορά εργασίας από τις εξελίξεις σε Lehman, Merrill

Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2008 10:12
UPD:11:01

Διπλό πλήγμα στην ήδη «τραυματισμένη» αγορά εργασίας των ΗΠΑ αποτελεί η πιθανή εξαφάνιση των Lehman Brothers και Merrill Lynch, ενώ αναμένεται να οδηγήσει πιθανότατα σε μείωση των μισθών στη Wall Street.

Με τη Lehman να οδεύει προς χρεοκοπία και τη Merrill Lynch να εξαγοράζεται από την Bank of America, δύο εκ των τεσσάρων πυλώνων της Wall Street ενδεχομένως να βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός τομέας, ο οποίος έχει χάσει μέχρι στιγμής φέτος περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας, θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει έως και 50.000 επιπλέον περικοπές.

«Το νέο αυτό κύμα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, σαν να μην υπάρχει επόμενη μέρα», εκτιμά ο Μάικλ Καρπ της Options Group, επισημαίνοντας ότι θα επηρεάσει σοβαρά τις φετινές αποζημιώσεις όχι μόνο στις επιχειρήσεις της Wall Street αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. «Τα χρυσά χρόνια των αποζημιώσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο έχουν περάσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Καρπ.

Χθες, οι μαραθώνιες συνομιλίες για την πώληση της Lehman έδειξαν ότι δεν οδηγούν πουθενά, καθιστώντας ορατό το ενδεχόμενο πτώχευσης της αμερικανικής τράπεζας. Την ίδια στιγμή, η Bank of America ανακοίνωνε αιφνιδιαστικά την εξαγορά Merrill Lynch, με την οποία αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για την αμερικανική τράπεζα.

Η πώλησή της αναμένεται να αναδείξει την BofA στην κορυφαία αμερικανική τράπεζα, ενώ, σύμφωνα με αναλυτές, θα οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού της Merrill κατά 40%.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα