Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι επενδυτές

Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008 20:10
UPD:20:19

Πρόσκαιρη αποδείχθηκε η ανάκαμψη που εμφάνισαν ενδοσυνεδριακά τα διεθνή χρηματιστήρια.

Παρά τις αλλεπάλληλες «ενέσεις» ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/18/1564933.htm , οι ανησυχίες της αγοράς για νέα θύματα από την πιστωτική κρίση δεν κατάφεραν να μετριαστούν, γεγονός το οποίο προκάλεσε νέο κύμα ρευστοποιήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 1.063,69 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,6%.

Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Οι απώλειές του αυτή την εβδομάδα ανέρχονται σε 9% και οδεύει προς τη χειρότερη εβδομάδα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Νέα Υόρκη σημείωναν νωρίτερα πτώση πάνω από 1% με το χρηματοοικονομικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Η υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών επηρεάζει και το δολάριο το οποίο έχει υποχωρήσει σε χαμηλά ημέρας έναντι του γιεν.

Στην κατάρρευση της Lehman Brothers, την αναγκαστική πώληση της Merrill Lynch και τη «σανίδα σωτηρίας» στην AIG ήρθαν σήμερα να προστεθούν οι δραματικές προσπάθειες της Morgan Stanley για εξεύρεση αγοραστή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση έως και του 49% του μετοχικού της κεφαλαίου στην κινεζική China Investment Corp (CIC).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Morgan Stanley εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο ως εναλλακτική λύση στο σχέδιο συγχώνευσης με την αμερικανική Wachovia.

Ενδεικτικό της κρίσης που επικρατεί στο χρηματοοικονομικό τομέα των ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία Τζον Μακέιν έφθασε στο σημείο να ζητήσει την παραίτηση του επικεφαλής της SEC, αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, Κρίστοφερ Κοξ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των χρηματαγορών και της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης και της Fed, τα χαρακτήρισε σημαντικά, συμπληρώνοντας όμως πως οι χρηματαγορές των ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.

Ο Μπους ανέφερε ακόμη πως συμμερίζεται τις ανησυχίες των Αμερικανών πολιτών για την οικονομία της χώρας και την κατάσταση στις χρηματαγορές.

Στην Ευρώπη, έντονες ανησυχίες προκάλεσε η είδηση ότι οι υποψήφιοι αγοραστές της Alitalia απέσυραν την πρότασή τους http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/18/1565207.htm , ενώ στη Βρετανία οι αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές σχεδιάζουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιορισμούς για το short selling μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα