Κεφάλαια υψηλού ρίσκου και μικροδάνεια για στήριξη νέων επιχειρήσεων

Υπουργείο Ανάπτυξης
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008 21:51

Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013 (ΕΠΑΕ) για τη στήριξη νεοσύστατων μικρών επιχειρήσεων επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρόκειται για κεφάλαια «υψηλού ρίσκου» και για «μικροδάνεια», για τα οποία οι πρώτες συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι το τέλος του 2008 ή τις αρχές του 2009.

Ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΝ, Ελευθέριος Σταυρόπουλος, στο περιθώριο εκδήλωσης της γραμματείας του και της ΕΕΔΕ Μακεδονίας αναφερόμενος στα κεφάλαια υψηλού ρίσκου, εξήγησε ότι για τη δημιουργία τους θα αξιοποιηθoύν κονδύλια που η Ελλάδα διαθέτει μέσω των ΚΠΣ και της κοινοτικής πρωτοβουλίας JEREMIE, αλλά και πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Το συγκεκριμένο εργαλείο, που -σύμφωνα με τον κ.Σταυρόπουλο «θα κινητοποιηθεί μέσω των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων»- θα λειτουργήσει στην ουσία σαν ένας τύπος δανείου, αλλά με μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια, σε σχέση με την αγορά. Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, τα μικροδάνεια, οι δικαιούχοι αναμένεται να λαμβάνουν περί τα 10.000 ευρώ έκαστος, επίσης με προνομιακούς όρους.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι τα κριτήρια ένταξης θα είναι πιο αυστηρά στο νέο πρόγραμμα -στο οποίο, σημειωτέον, ο πολιτισμός είναι για πρώτη φορά επιλέξιμος τομέας. Σοβαρά θα λαμβάνονται υπόψη οι παράγοντες της τυποποίησης και της πιστοποίησης.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα -πιθανότατα εντός του επόμενου δεκαημέρου- το υπουργείο ξεκινά επαφές με φορείς της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας, ώστε να διαμορφωθεί πλαίσιο δράσης για τις ελληνικές ΜΜΕ, με την ευκαιρία και της νομοθετικής πρωτοβουλίας «Small Business Act» της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, γοργά προετοιμάζονται και άλλες δράσεις του ΕΠΑΕ 2007-2013, όπως για παράδειγμα τα λεγόμενα «κουπόνια καινοτομίας», που ήδη εφαρμόζονται στη Δανία και την Ολλανδία -για τα οποία επίσης αναμένονται νεότερα μέχρι το τέλος του 2008. Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, τα «κουπόνια», ύψους μέχρι 7.000 ευρώ, θα δίδονται σε πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα καινοτομίας, ώστε αυτές να μπορούν να αγοράσουν από ερευνητικά κέντρα, ΑΕΙ και ΤΕΙ τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη λύση του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα