«Ασανσέρ» οι δείκτες

Δεν ήταν αρκετά τα μέτρα για να διασκεδάσουν τους φόβους της αγοράς
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2008 00:01

Ούτε η νέα συντονισμένη παρέμβαση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών στάθηκε τελικά ικανή να επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές μετοχών. Τόσο οι αμερικανικοί όσο και οι ευρωπαϊκοί δείκτες θύμιζαν χθες ασανσέρ, αποκαλύπτοντας ότι οι... ενέσεις ρευστότητας και τα άλλα μέτρα είναι μεν είναι καλοδεχούμενα, αλλά όχι αρκετά για να διασκεδάσουν τους φόβους της αγοράς για τις αντοχές του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Οι μεταπτώσεις στην ψυχολογία των επενδυτών το τελευταίο διάστημα είναι έντονες και τους ωθούν άλλοτε σε αναζήτηση αγοραστικών ευκαιριών και άλλοτε τους τρέπουν σε φυγή προς το ασφαλές καταφύγιο εμπορευμάτων και κρατικών ομολόγων.

Λίγο πριν ανοίξει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι αναλυτές προδίκαζαν κέρδη, εκτιμώντας ότι η απόφαση των κεντρικών τραπεζών να τροφοδοτήσει την αγορά με 247 δισ. ευρώ θα πυροδοτήσει επενδυτική ευφορία. Η νευρικότητα, ωστόσο, ήταν τόσο έντονη ώστε ανά ώρα οι δείκτες Dow Jones και S&P άλλαζαν κατεύθυνση.

Είναι προφανές ότι μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, την εσπευσμένη πώληση της Merrill Lynch και την κρατική διάσωση της AIG όλοι ανησυχούν ότι η λίστα των «θυμάτων» της κρίσης θα διευρυνθεί περιλαμβάνοντας ίσως και ηχηρά ονόματα.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν και πάλι οι μετοχές των επενδυτικών τραπεζών Goldman Sachs και Morgan Stanley, καθώς οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι μπορούν να μείνουν αλώβητες από την κρίση. Αντιθέτως, σημαντικά κέρδη (περίπου 15%) παρουσίαζε η μετοχή της Washington Mutual εν μέσω φημολογίας ότι οι Wells Fargo και Citigroup ενδιαφέρονται για την εξαγορά της. Ο τίτλος της AIG, εν τω μεταξύ, διεγράφη από τον Dow Jones, με την Kraft Foods να παίρνει τη θέση της.

Σε αρνητικό έδαφος παρέμειναν για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 τερμάτισε στις 1.063,69 μονάδες, μειωμένος κατά 0,6%, με αποτέλεσμα οι απώλειές του από τη Δευτέρα να ανέρχονται στο 9%. Ανά την Ευρώπη, ο FTSE100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,66% και ο CAC 40 στο Παρίσι 1,06%. Σε θετικό έδαφος, αν και με οριακά κέρδη, κατάφερε να κρατηθεί ο DAX στη Φραγκφούρτη. Νωρίτερα στο Τόκιο ο Nikkei είχε υποχωρήσει 2,22%.

ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα