Eurostat: Πάνω από 3% του ΑΕΠ το έλλειμμα

Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου 2008 07:00
UPD:08:49

Κατά την εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων τα στελέχη της πολυμελούς αντιπροσωπείας της Eurostat, που βρέθηκαν στην Αθήνα από την περασμένη Δευτέρα, επιβεβαίωσαν την υπέρβαση του ορίου του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα του 2007.

Υψηλό έλλειμμα που μπορεί να φτάσει και το 3,2% του ΑΕΠ για το 2007 σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνουν οι ελεγκτές της Eurostat μετά και την επί της ουσίας εξέτασης που κράτησε μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής. Τα σημεία που εξετάστηκαν είναι ήδη γνωστά: α) η εγγραφή κοινοτικών εισροών ύψους 450 εκ. ευρώ από το Γ' ΚΠΣ και β) λογιστικές διαφορές στο πλεόνασμα των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και κάποιες λογιστικές διαφορές στις εξοπλιστικές δαπάνες.

Ο υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του την περασμένη Δευτέρα προανήγγειλε την εξέλιξη τονίζοντας ότι ακόμη και αν για το 2007 υπάρξει μια υπέρβαση του ορίου του ελλείμματος το 2007 αυτό δεν θα συνιστά μόνιμη και διατηρήσιμη υπέρβαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Με άλλα λόγια δηλαδή ότι το έλλειμμα σε ύψος 3,2% του ΑΕΠ που θα διαπιστώσουν οι κοινοτικοί θα οφείλεται στις έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες των πυρκαγιών και την αναδρομική εισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ.

Μετά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες οι εμπειρογνώμονες της Eurostat θα συντάξουν μια έκθεση στην οποία θα κωδικοποιήσουν τα συμπεράσματά τους όχι μόνο για το 2007 αλλά και για την πρόβλεψη του ελλείμματος του 2008. Την έκθεση αυτή θα αποστείλουν στην ΕΣΥΕ για μια τελευταία διαβούλευση και συμπληρώσεις μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου οπότε και θα δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους για όλα τα κράτη μέλη.

Εκτός από τις εκκρεμότητες του 2007 τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής υπηρεσίας ζήτησαν και τις προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το έλλειμμα του 2008 με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία. Συγκεκριμένα ζήτησαν την πρόβλεψη για έσοδα, δαπάνες, δημόσιο χρέος αλλά και το ύψος που αναμένεται να φτάσει το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων και των ΟΤΑ (άσπρη τρύπα).

Ενημερώθηκαν επίσης και για την απόδοση των νέων φορολογικών μέτρων. Το πόσο πείστηκαν από τα στοιχεία που τους παρασχέθηκαν θα φανεί σε πρώτη φάση από την έκθεση που θα στείλουν στην ΕΣΥΕ και σε δεύτερη φάση από την πρόβλεψη που θα κάνουν για το έλλειμμα της Ελλάδας τόσο για το 2008 όσο και για το 2009.

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα