Σε εταιρείες holding μετατρέπονται Morgan Stanley, Goldman Sachs

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008 09:05
UPD:12:51

«Τέλος εποχής» για την Wall Street, με τη μορφή που είχε μέχρι σήμερα, σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να αποδεχθεί το αίτημα των Morgan Stanley και Goldman Sachs να μετατραπούν από επενδυτικές τράπεζες σε τράπεζες συμμετοχών (holding). Η νέα αυτή δομή εκτιμάται ότι θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν τη χρηματοοικονομική κρίση.

Σε ανακοινωθέν της η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ αναφέρει πως, προκειμένου να συμβάλλει στη ρευστότητα των δύο αυτών τραπεζών, έχει εξουσιοδοτήσει την Fed της Νέας Υόρκης να χορηγήσει πιστώσεις στις μεσιτικές υπηρεσίες τους. Η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των Goldman Sachs και Morgan Stanley θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός πέντε ημερών.

Η αλλαγή της δομής τους θα επιτρέψει στα δύο αυτά κολοσσιαία χρηματοοικονομικά ιδρύματα να επωφεληθούν από την πιστωτική πολιτική της Fed, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά οι επενδυτικές τράπεζες δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των κεντρικών τραπεζών.

«Η απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της Wall Street όπως την ξέραμε», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Federal Deposit Insurance Corp., Ουίλιαμ ¶ιζαακ. «Αυτό είναι πολύ άσχημο», πρόσθεσε.

Η ανωτέρω απόφαση ανοίγει το δρόμο για τις δύο αμερικανικές εταιρείες, η λειτουργία των οποίων θα ρυθμίζεται πλέον από τη Fed, να «χτίσουν» τα αποθέματά τους, πιθανότατα μέσω εξαγορών. Αυτό θα τους επιτρέψει να βασίζονται περισσότερα στα αποθέματα των πελατών τους παρά στα κεφάλαια που έχουν δανειστεί – τα οποία οδήγησαν άλλωστε σε δεινή θέση τις Bear Stearns και Lehman Brothers.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα