Γκίκας Χαρδούβελης: Ενισχυμένες θα βγουν οι τράπεζες από την κρίση

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 14:01

«Η σημερινή κρίση είναι η μεγαλύτερη μετά το Μεσοπόλεμο, αλλά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να την αντιμετωπίσει επιτυχώς», επισήμανε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Οικονομικός Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, Γκίκας Α. Χαρδούβελης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Financial Times.

Όπως υποστήριξε, οι ελληνικές τράπεζες θα βγουν από τη σημερινή κρίση ενισχυμένες διότι συγκριτικά με τις ξένες βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. «Οι ελληνικές τράπεζες δεν συμμετείχαν στα παιχνίδια των τραπεζών του εξωτερικού. Επηρεάζονται μόνον από το υψηλότερο κόστος άντλησης κεφαλαίων στη διατραπεζική», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, διευκρινίζοντας πάντως ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την πτώση στις τιμές των μετοχών τους.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά όπως στο εξωτερικό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το ότι η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία των τεσσάρων μεγαλύτερων ομίλων αυξήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2008 κατά 14%, τη στιγμή που σε πολλές τράπεζες στο εξωτερικό η κερδοφορία ήταν αρνητική.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι πρόκειται για την «μεγαλύτερη που έχουμε υποστεί μετά την εποχή 1929-1933 της Μεγάλης Ύφεσης». Μεταξύ άλλων, την απέδωσε στη φούσκα στις τιμές ακινήτων σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ, η οποία έσπασε το 2006, στην εξάπλωση των στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου (subprime), στη δυνατότητα μεταφοράς του ρίσκου από τους ισολογισμούς των τραπεζών σε τρίτους επενδυτές μέσω τιτλοποιήσεων και στην επιθυμία πολλών επενδυτών να αγοράζουν τα δομημένα ομόλογα των τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα