Ουκρανία: Επίσπευση της συμφωνίας με Gazprom επιθυμεί ο Γιούσενκο

Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008 14:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ουκρανία πρέπει να προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας με την Gazprom για να τροφοδοτηθεί η χώρα με φυσικό αέριο το 2009, υποστηρίζει ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο. Η κίνηση αυτή, όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, διασφαλίζει τη σταθερότητα της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες στη Ν. Υόρκη, ο Βίκτορ Γιούσενκο είπε ότι «οι συνομιλίες αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν. Δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβριο, γιατί ο Δεκέμβριος είναι η περίοδος στην οποία η πολιτική συνιστώσα κυριαρχεί».

Σημειώνεται ότι το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο καλύπτεται από τη Ρωσία, και οι μεγαλύτερες ποσότητες διέρχονται από την Ουκρανία, η οποία στην περίπτωση που δεν υπογράψει συμφωνία με τη Gazprom για το 2009 ενδέχεται να υποχρεωθεί να πάρει ποσότητες για εγχώρια χρήση από το φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη. Η Ουκρανία εξαρτάται από τη Ρωσία για το 71% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει την τιμή που θα καταβάλει στην Gazprom, η ουκρανική NAK Naftogaz Ukrainy είπε, στις 16 Σεπτεμβρίου, ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει το 2009 την τιμή τράνζιτ για το ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω του ουκρανικού δικτύου αγωγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα