Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων ο Μπερνάνκι

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008 15:31
UPD:15:32

Οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Μπεν Μπερνάνκι και η ζοφερή προοπτική που σκιαγράφησε για την αμερικανική οικονομία φέρνουν, σύμφωνα με αναλυτές, την κεντρική τράπεζα της χώρας πιο κοντά σε μια μείωση των επιτοκίων.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της ομιλίας του στο Κογκρέσο, ο Μπερνάνκι ανέφερε ότι οι διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές διέρχονται περίοδο «ασυνήθιστης νευρικότητας», η οποία θα μπορούσε να καταστήσει τους πιστωτές περισσότερο επιφυλακτικούς ως προς τη συνέχιση του δανεισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συγχρόνως να απειλήσει την ήδη εξασθενημένη οικονομία.

Αν και εκτίμησε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν, ο πρόεδρος της Fed έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις «σοβαρές απειλές» με τις οποίες είναι αντιμέτωπο το τραπεζικό σύστημα.

«Αυτό ανοίγει λίγο περισσότερο το δρόμο για μειώσεις των επιτοκίων, αν και δεν σηματοδοτεί ότι η επιτροπή βρίσκεται ήδη σε αυτό το σημείο», επισημαίνει αναλυτής, ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Fed. Όπως προσθέτει, «φαίνεται πως χρειάζεται μια περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών ή των στοιχείων για να αποφασισθεί μια μείωση των επιτοκίων».

Είναι ενδεικτικό ότι οι traders αύξησαν τα στοιχήματά τους για μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην συνεδρίαση της 28ης Οκτωβρίου ή νωρίτερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα