Επί της αρχής συμφωνία στο Κογκρέσο για το αμερικανικό σχέδιο

Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008 20:40
UPD:22:12

Επί της αρχής συμφωνία στο σχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αξίας 700 δισ. δολαρίων, επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας Κρίστοφερ Ντοντ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πολύωρης συνάντησης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, ο Γερουσιαστής Ντον εξέφρασε την εκτίμηση πως το Κογκρέσο θα μπορούσε μέσα στις «επόμενες λίγες ημέρες» να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο δήλωσε πως είχει σημειωθεί «σπουδαία πρόοδος» κατά την κοινοβουλευτική διαβούλευση.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου για τις 23:00 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματιστεί στο Λευκό Οίκο συνάντηση του προέδρου Μπους με τους εκπροσώπους και των δύο κομμάτων τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Περίπου ταυτόχρονα, θα προσέλθουν στο Λευκό Οίκο οι υποψήφιοι πρόεδροι του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, γερουσιαστές Τζον Μακέϊν και Μπαράκ Ομπάμα.

Σημειώνεται πως και Ομπάμα εξέφρασε νωρίτερα σήμερα την ικανοποίησή του γιατί, όπως ανέφερε, διαφαίνεται πως θα υπάρξει συμφωνία του Κογκρέσου

«Είναι σκανδαλώδες το ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι φορολογούμενοι πρέπει να αναλάβουν το βάρος λόγω της ανευθυνότητας και της απληστίας της Wall Street και της Ουάσινγκτον. Αλλά επίσης γνωρίζουμε ότι εάν δεν ενεργήσουμε θα υπάρξουν βαρύτατες συνέπειες για την εργασία, για τις συντάξεις και για τους μισθούς των Αμερικανών» τόνισε ο Δημοκρατικός υποψήφιος.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι είχε γνωστοποιήσει πως η κυβέρνηση αποδέχθηκε ήδη τέσσερις βασικές αρχές που το κόμμα της πρότεινε, ως προσθήκη, στο κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης των τραπεζών οι οποίες είναι:

-η έμπρακτη επιείκεια για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο, ενώ η κατοικία είναι υποθηκευμένη,

-η πλήρης διαφάνεια,

-η απόλυτη αντικειμενικότητα, ως χαρακτήρας της ακολουθητέας διαδικασίας και

-οι αποζημιώσεις, που θα δοθούν στα ανώτερα υπαλληλικά κλιμάκια για τα οποία θα κριθεί ότι υπέχουν ευθύνη για την παρούσα κρίση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα