Κατάθεση τροπολογιών για ΟΣΕ - ΟΑ

Υπουργείο Μεταφορών
Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2008 21:20

Κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή δύο τροπολογίες που θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στο 3ο Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου για τη «ρύθμιση θεμάτων μεταφορών».

Η πρώτη σύμφωνα με «το σχέδιο ανασυγκρότησης του ελληνικού σιδηροδρόμου» αφορά στη διευκόλυνση μετατάξεων ή αποσπάσεων προσωπικού από άλλους οργανισμούς ή επιχειρήσεις του δημοσίου προς τον ΟΣΕ για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του.

Αφορά επίσης στην επέκταση του πεδίου ευθύνης της ΕΡΓΟΣΕ. Με βάση όσα εξαγγέλθηκαν από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη στις 12 Αυγούστου 2008 εισάγονται ορισμένες ρυθμίσεις που επιτρέπουν στον ΟΣΕ να αναθέτει στην ΕΡΓΟΣΕ την παροχή προς αυτόν υπηρεσιών κάθε φύσεως που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και συντήρηση των δραστηριοτήτων του.

Επίσης, η ΕΡΓΟΣΕ θα εκτελεί στο εξής όχι μόνο συνχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σιδηροδρομικά έργα αλλά και τα έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά σε θέματα που σχετίζονται με την μετεξέλιξη της Ολυμπιακής. Οι διατάξεις αυτές απορρέουν από την συμφωνία της Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Προβλέπεται συγκεκριμένα, για έναν ακόμα χρόνο η παράταση του μονοπωλίου των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης της Ολυμπιακής στα μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια.

Παρατείνεται επίσης για ένα χρόνο η ισχύς των διατάξεων σε σχέση με την προστασία της Ολυμπιακής έναντι των πιστωτών της μέχρι δηλαδή και την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών για την Ολυμπιακή που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση χωρίς να αλλάζει τίποτα στα χρονοδιαγράμματα που παρουσιάστηκαν.

Ακόμα εισάγεται ειδική ρύθμιση, η οποία διευκολύνει την εφαρμογή της συμφωνίας της ελληνικής Κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την ασφαλή νομικά μετάβαση στις τρεις νέες εταιρείες της Ολυμπιακής. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών, γι’ αυτό το λόγο καθιερώνονται μία σειρά από προβλέψεις, οι οποίες επιτρέπουν την ολοκλήρωση της όλης προσπάθειας με κάλυψη υφισταμένων μέχρι σήμερα νομικών κενών.

Στην εν λόγω ρύθμιση προβλέπεται επίσης εξουσιοδότηση στους αρμόδιους υπουργούς για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, που αφορούν σε ενίσχυση του ασφαλιστικού καθεστώτος των υπαλλήλων, σε μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, εφάπαξ παροχές ή βοηθήματα, παροχές για απώλεια εισοδήματος, μοριοδότησης των συμβασιούχων σε διαγωνισμούς και σε προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης τους. Όπως είναι φυσικό το κοινωνικό αυτό πακέτο δεν επιβαρύνει την εταιρεία αλλά το δημόσιο, πράγμα το οποίο αποσαφηνίζεται στη ρύθμιση.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα μέτρα αυτά θα προσδιοριστούν και θα επισημοποιηθούν επ’ ακριβώς από την κυβέρνηση μετά τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή και μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου με τους εργαζόμενους σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ισχύουν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών σε σχέση με τα μέτρα ενίσχυσης και στήριξης των εργαζομένων όπως αυτά ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Από το διάλογο μόνο μικρές βελτιώσεις προς όφελος των εργαζομένων μπορούν να προκύψουν, καταλήγει η ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα