Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την έγκριση του σχεδίου

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2008 10:13
UPD:13:24

Ηγετικά στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου δήλωσαν σήμερα ότι έχουν σχεδόν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά το πλαίσιο της συμφωνίας για την έγκριση του πακέτου 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, προσθέτοντας ότι απομένουν να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες πριν το νομοθέτημα οριστικοποιηθεί και ψηφιστεί.

"Σημειώσαμε μεγάλη πρόοδο", δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόσι, στέλεχος των Δημοκρατικών, στους δημοσιογράφους μετά την μαραθώνια διαπραγμάτευση. "Πρέπει να την καταγράψουμε στο χαρτί ώστε να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και τυπικά", πρόσθεσε. Λεπτομέρειες του συμβιβασμού δεν έγιναν γνωστές.

Περί "σημαντικής προόδου" έκανε λόγο και ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρυ Πόλσον, εισηγητής του αρχικού σχεδίου, το οποίο αντιμετώπισε αρκετές ενστάσεις από Δημοκρατικούς αλλά και Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς όσον αφορά λεπτομέρειες του.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι εξέφρασε την ελπίδα πως μια κατ αρχήν συμφωνία για την έγκριση του οικονομικού σχεδίου σωτηρίας θα επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης Μπους και των μελών του Κογκρέσου .

"Εχω την ελπίδα ότι θα επιτύχουμε μια συμφωνία σήμερα (σ.σ. Σάββατο) για να μπορέσουμε κατόπιν να έχουμε ένα πρωινό για να εξετάσουμε τόσο οι κοινβουλευτικοί όσο και ο αμερικανικός λαός το σχέδιο νόμου στο διαδίκτυο και να μπορέσουμε να φέρουμε το σχέδιο σε ψηφοφορία ίσως μέχρι το βράδυ της Κυριακής ή το πρωί της Δευτέρας" δήλωσε η κ. Πελόζι βγαίνοντας από το γραφείο της στη Γερουσία όπου είχε διαβουλεύσεις με Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς γερουσιαστές καθώς και με μέλη της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό σχέδιο σωτηρίας της κυβέρνησης Μπους προβλέπι η χορήγηση 700 δισ δολαρίων για την σταθεροποίηση των τραπεζών.

"Η σύνοδος που ειχαμε στο γραφείο μου μας έφερε πιο κοντά σε μια συμφωνία για ένα νόμο που θα βοηθήσει στην σταθερότητα των αγορών και θα προστατεύει τους φορολογούμενους" πρόσθεσε η κ. Πελόζι, επισημαίνοντας με έμφαση ότι "οι φορολογούμενοι είναι η πρώτη μας προτεραιότητα".

Η κ. Πελόζι ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις που προτάθηκαν έχουν ήδη τεθεί εις γνώση του υπουργού Οικονομικών, Χένρι Πόλσον. Καταλήγοντας ανέφερε ότι "σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν πρόκειται να φύγουμε από εδώ παρά μόνο όταν περάσει αυτός ο νόμος" .

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα