Οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους έχουν υπερβεί πλέον τα 4 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι το ποσό αυτό μοιράζεται ισομερώς, μεταξύ φαρμάκων και υλικών. Από την άλλη πλευρά, οι οφειλές των Ταμείων προς τα νοσοκομεία υπολογίζονται περί τα 2 δισ. ευρώ, γεγονός που αναδεικνύει τη ραγδαία αύξηση των δαπανών περίθαλψης, καθώς μέχρι πριν λίγα χρόνια, αυτή η λογιστική διαφορά έδειχνε τα οικονομικά προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης.
Το πρόβλημα απασχολεί έντονα τις πολιτικές ηγεσίες και τα στελέχη των υπουργείων Υγείας και Οικονομίας, καθώς αναζητείται η λύση με θεσμικά μέτρα εισαγωγής ηθμών στο σύστημα υγείας, ώστε να μην αναπαράγονται τα ελλείμματα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, θεσμοθετήθηκε η εισαγωγή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Για την άμεση ανακούφιση της αγοράς, όμως, διερευνώνται οι δυνατότητες νέας ρύθμισης, η οποία βρίσκεται «προ των πυλών», χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι εξόφλησης των οφειλών των νοσοκομείων.
Παράγοντες της αγοράς όμως, στρέφονται και κατά των νοσοκομείων - κακοπληρωτών και διερευνούν το ενδεχόμενο κατάθεσης αγωγών για τη διεκδίκηση των οφειλομένων.
Μάλιστα, εκφράζουν ερωτηματικά σχετικά με συγκεκριμένα νοσοκομεία, όπως τα πέντε πανεπιστημιακά και τα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως ο Ευαγγελισμός, των οποίων οι προμήθειες εξοφλούνται με εξαιρετικά μεγάλες καθυστερήσεις.
Η μέση καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών φθάνει τα δύο χρόνια, αν και υπάρχουν περιπτώσεις νοσοκομείων που διατηρούν ανεξόφλητα τιμολόγια για προμήθειες που έγιναν προ τετραετίας, ενώ υπάρχουν και νοσοκομεία τα οποία καθυστερούν την εξόφληση των τιμολογίων, μόλις κατά 6-7 μήνες.
ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ