Αντιπροσωπεία της Gazprom στη Βουλγαρία για τον South Stream

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 12:29

Αντιπροσωπεία της OAO Gazprom με επικεφαλής τον Vlada Rusakova, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής και Διευθυντή του Τμήματος Στρατηγικής Ανάπτυξης, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στη Βουλγαρία. Στην αντιπροσωπεία, επίσης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της OOO Gazprom Export και της OAO Giprospetsgaz.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Vlada Rusakova συναντήθηκε με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bulgargaz Holding EAD, Lyubomir Denchev, και συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία των ενεργειών για τη σύνταξη της Μελέτης Σκοπιμότητας, αναφορικά με την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στη Βουλγαρία.

Η Μελέτη Σκοπιμότητας θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της συνολικής Μελέτης Σκοπιμότητας ολόκληρου του έργου South Stream, που περιλαμβάνει τη Ρωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μία λίστα σημείων αναφοράς, καθώς και σε έναν προγραμματισμό των εργασιών, ενώ έλαβαν υπόψη τους διάφορες διαδρομές για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας, εντός του πλαισίου του έργου South Stream.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε επόμενη συνάντηση στη Μόσχα.

Η Ρωσία έχει ξεκινήσει να προμηθεύει τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο από το 1974. Η OOO Gazprom Export παρείχε 3,42 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2007. Στην παρούσα φάση, η Gazprom αποτελεί το μοναδικό εξαγωγέα αερίου στη Βουλγαρία.

Η Gazprom διακομίζει φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας προς την Τουρκία, την Ελλάδα, και την ΠΓΔΜ.

Ο South Stream αποτελεί ένα σύστημα αγωγών αερίου, ο οποίος ενώνει τη Ρωσία με την Ευρώπη μέσω του πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας. Το συνολικό μήκος του τμήματος του αγωγού αερίου που διέρχεται από τη Μαύρη Θάλασσα θα φτάσει περίπου τα 900 χιλιόμετρα, το συνολικό βάθος του περισσότερα από 2.000 μέτρα και η προβλεπόμενη χωρητικότητα περίπου τα 31 δισ. κυβικά μέτρα.

Τον Ιανουάριο 2008, η Ρωσία κι η Βουλγαρία υπέγραψαν μία διακυβερνητική συμφωνία που προέβλεπε τη δέσμευση της Βουλγαρίας στο έργο του συστήματος αγωγών μεταφοράς αερίου South Stream.

Στην παρούσα φάση, επιτελούνται ενέργειες προετοιμασίας της Μελέτης Σκοπιμότητας για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου South Stream στη Βουλγαρία από τη Gazprom και τη Bulgargaz Holding, μέσα στο πλαίσιο μίας συλλογικής ομάδας εργασίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα