Συμφωνία Ιαπωνίας-Βιετνάμ για ευρεία οικονομική συνεργασία

Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 12:46

Συμφωνία για ευρεία οικονομική συνεργασία έκλεισαν Ιαπωνία και Βιετνάμ, συμφωνία η οποία μέσα στην επόμενη δεκαετία θα μειώσει τους δασμούς μεταξύ των δύο χωρών κατά 90%, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τη βελτίωση των τελωνειακών διαδικασιών καθώς επίσης και την πιθανότητα ανοίγματος της κλειστής αγοράς εργασίας της Ιαπωνίας, επιτρέποντας σε νοσοκόμες από το Βιετνάμ να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε Ιάπωνες ηλικιωμένους.

«Με την κατάργηση ή τη μείωση των δασμών και την απελευθέρωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών ή με την αύξηση της συνεργασίας σε ανάλογους τομείς θα αυξηθούν οι εμπορικές σχέσεις Ιαπωνίας-Βιετνάμ και οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών στο σύνολό τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Ιαπωνία, που αντιμετωπίζει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθώς γερνά ο πληθυσμός της, δέχθηκε 200 νοσοκόμες από την Ινδονησία τον Αύγουστο, στο πλαίσιο παρόμοιας συμφωνίας με τη χώρα αυτή.

Η Ιαπωνία εισήγαγε το 2007 αγαθά αξίας περίπου 6,1 δισ. δολ. από το Βιετνάμ και εξήγαγε αγαθά της ίδιας αξίας στο Βιετνάμ την ίδια χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία στο website του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ιαπωνία εξάγει στο Βιετνάμ κυρίως μηχανολογικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικά και εισάγει κυρίως αλιεύματα και αργό πετρέλαιο.

Το 2007 η Ιαπωνία επένδυσε 1,3 δισ. δολ. στο Βιετνάμ.

Η Ιαπωνία έχει υπογράψει οικονομικές συνεργασίες με οκτώ άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας και του Μεξικό καθώς επίσης και με τις χώρες μέλη της Association of Southeast Asian Nations.

Σημειώνεται ότι το Τόκυο πέτυχε σήμερα ευρεία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ελβετία, σύμφωνα με τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο, Τακέο Καουαμούρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα