Σε χαμηλά 3,5 ετών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Απόβαση» της πιστωτικής κρίσης στην Ευρώπη
Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2008 19:04
UPD:19:19
REUTERS

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρεισήμισι ετών διολίσθησαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος, καθώς πληθαίνουν καθημερινά τα θύματα από την κρίση που συγκλονίζει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στις ΗΠΑ, μετά την Washington Mutual κινδυνεύει τώρα να πτωχεύσει και η Wachovia http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/29/1570021.htm , ενώ, στην Ευρώπη, οι συντονισμένες ενέργειες τριών κυβερνήσεων κατάφεραν να σώσουν τον τραπεζικό και ασφαλιστικό οργανισμό Fortis http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/09/29/1569763.htm .

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία η Hypo Real Estate διασώθηκε από κονσόρτσιουμ τραπεζών που μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις, το Σαββατοκύριακο, αποφάσισαν να της χορηγήσουν επαρκείς πιστώσεις, όπως έγραψαν οι Financial Times Deutschland.

Χειρότερα είναι όμως τα νέα από τη γηραιά Αλβιώνα. Οκτώ μήνες μετά τη διάσωση της Northern Rock, η βρετανική κυβέρνηση επισημοποίησε την κρατικοποίηση της Bradford&Bingley (BaB), προκειμένου να αποτραπεί η πτώχευση της τράπεζας στεγαστικής πίστης, η οποία, με τη σειρά της, θα προκαλούσε μαζικές αναλήψεις κεφαλαίων και πανικό μεταξύ των πελατών της.

REUTERS

Όπως έγινε γνωστό, οι βρετανικές αρχές θα αναλάβουν επισφάλειες της B&Β αξίας 41 δισ. στερλινών, ενώ τα υγιή στοιχεία θα περάσουν στη Santander μέσω της βρετανικής θυγατρικής της, Abbey. Αντί 612 εκ. στερλινών, η ισπανική τράπεζα θα αποκτήσει τα περίπου 200 υποκαταστήματα της B&Β και 20 δισ. στερλίνες, που είναι οι καταθέσεις των πελατών της.

Με αυτήν την νέα κρατική παρέμβαση επιχειρείται στη Βρετανία η τέταρτη διάσωση μετά το ξέσπασμα της κρίσης των subprimes. Αρχικά κρατικοποιήθηκε η Northern Rock, έπειτα διασώθηκε η HBOS από τη Lloyds TSB, ενώ το τρέχον διάστημα η Alliance & Leicester διαπραγματεύεται την εξαγορά της και πάλι από τη Santander.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη ανακοίνωσε τη χορήγηση πρόσθετων βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων σε εμπορικές τράπεζες.

Το Κογκρέσο κατέληξε σε συμφωνία για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες για το αν αυτό επαρκεί για να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα. Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους τόνισε ότι το σχέδιο θα συμβάλει στο να μην εξαπλωθεί η κρίση στην υπόλοιπη οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κατά 4,95% και διαμορφώθηκε στις 1.050,12 μονάδες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 24 Ιανουαρίου 2005.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 21 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.818,77 μονάδες (-5,3%), στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.953,48 μονάδες (-5,04%) και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.807,08 μονάδες (-4,23%).

Οι μετοχές των Royal Bank of Scotland και UBS σημείωσαν πτώση κατά 16,8% και 13,6% αντιστοίχως. Η UniCredit έκλεισε με απώλειες 10,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα