Σε επαγρύπνηση η ΤτΕ

Συστάσεις για περιορισμό του ρυθμού χορήγησης δανείων
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008 18:19
UPD:19:45

Συνάντηση με τις διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών είχε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γεώργιος Προβόπουλος.

Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές συνεχίζεται, δημιουργώντας έντονες πιέσεις σε ορισμένες τράπεζες άλλων χωρών, δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

Κοινή διαπίστωση στη συνάντηση, συνέχισε ο διοικητής της ΤτΕ, ήταν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ασφαλές και σταθερό, αφού πάνω από το 90% των χορηγήσεων χρηματοδοτείται από καταθέσεις πελατών και, συνεπώς, η εξάρτηση των τραπεζών μας από τις διεθνείς χρηματαγορές και κεφαλαιαγορές είναι μικρή. ¶ρα, η συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές αυτές επηρεάζει λιγότερο τις ελληνικές τράπεζες.

Η έκθεση σε προβληματικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα είναι περιορισμένη. Την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες λειτούργησαν σε ένα ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και στη Ν.Α. Ευρώπη. Αυτό, όπως είπε ο κ. Προβόπουλος, τους επέτρεψε να εκμεταλλευτούν σημαντικές ευκαιρίες επικερδούς επένδυσης των κεφαλαίων τους σε παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες, χωρίς να εκτεθούν σε αμφίβολης αξίας τοποθετήσεις.

Η κεφαλαιακή βάση είναι ισχυρή, έχοντας μάλιστα ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια και από την υψηλή κερδοφορία. Ο λόγος ενεργητικού προς ίδια κεφάλαια διαμορφώνεται σε λογικά επίπεδα, εμφανώς καλύτερα από τον αντίστοιχο λόγο των τραπεζών που κλυδωνίστηκαν τον τελευταίο καιρό.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτεύουσα αρχή, επαγρυπνεί, τόνισε ο κ. Προβλόπουλος. «Παρακολουθεί με αυξημένη εγρήγορση τις εξελίξεις, προκειμένου να διασφαλίζει τη διαρκή σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος και να προστατεύει τους καταθέτες και τους λοιπούς συναλλασσόμενους. Παρά την υγιή κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι συνεχιζόμενες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές απαιτούν από τις τράπεζες πολύ προσεκτικά βήματα και κινήσεις».

Μάλιστα, ο κ. Προβόπουλος συνέστησε στις διοικήσεις των τραπεζών να περιορίσουν το ρυθμό χορήγησης δανείων, ενώ τις προέτρεψε να εφαρμόζουν αυστηρότερα κριτήρια δανειοδότησης στους υποψήφιους πελάτες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα