ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης

Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2008 20:28
UPD:22:39

Ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 263 υπέρ και 171 κατά, το αναθεωρημένο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Πριν από λίγα λεπτά έγινε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επικύρωσε το σχέδιο, προκειμένου αυτό να τεθεί σε εφαρμογή.

Σε δηλώσεις του νωρίτερα, χαιρέτισε την υπερψήφισή του και δεσμεύτηκε να το επικυρώσει γρήγορα, τονίζοντας πως είναι ζωτικής σημασίας «για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να επιβιώσει από την οικονομική καταιγίδα».

Σημείωσε πάντως πως «θα πάρει χρόνο» έως ότου γίνουν αισθητά τα αποτελέσματά του.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομίας Χένρι Πόλσον δήλωσε ευγνώμων για την έγκριση του σχεδίου. «Θα ενεργήσουμε γρήγορα για να θέσουμε σε εφαρμογή» τα μέτρα που περιλαμβάνει πρόσθεσε.

Μεγάλη ικανοποίηση εξέφρασε και ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «θα συνεχίσει να διευκολύνει τις αγορές, με την εκ μέρους της παροχή ρευστότητας».

Ανοδος αλλά με μείωση των κερδών στη Wall Street

¶νοδο σημείωναν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, λίγο πριν τις 22:00 (ώρα Ελλάδος), έχοντας όμως απολέσει τα σημαντικά κέρδη που είχαν καταγράψει πριν την έγκριση του σχεδίου.

Μετά την υπερψήφισή του οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποίηση των κερδών τους, ενώ αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές είχαν οι ανησυχίες για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Νωρίτερα μάλιστα, οι δείκτες είχαν γυρίσει «στο κόκκινο».

Λίγο πριν τις 22:00 (ώρα Ελλάδος) ο Dow Jones σημείωνε άνοδο κατά 0,64 στις 10.550,15 μονάδες, ο Standard & Poor's 500 κατέγραφε κέρδη 0,82 στις 1.123,47 μονάδες και ο Nasdaq σημείωνε άνοδο 0,85% στις 1,993.49 μονάδες.

Πριν την υπερψήφιση του αμερικανικού σχεδίου, οι δείκτες είχαν καταγράψει κέρδη άνω του 3%.

Ικανοποίηση στην ΕΕ

Χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Χαιρετίζουμε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και εκφράζουμε την ελπίδα ότι το σχέδιο θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοοικονομικές αγορές» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα