«Σανίδα σωτηρίας» 50 δισ. € στη Hypo Real Estate

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 07:21
UPD:09:28

Συμφωνία για τη στήριξη της Hypo Real Estate Holding, ύψους 50 δισ. ευρώ (68 δισ. δολάρια), έκλεισαν γερμανική κυβέρνηση, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, μετά την προηγούμενη αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.

Η χρηματοοικονομική βιομηχανία της Γερμανίας συμφώνησε να διπλασιάσει το ποσό στήριξης της Hypo Real Estate σε 30 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε αργά χθες ο Τόρστερν ¶λμπιγκ, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Πιρ Στάινμπρουκ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγγυάται για την οικονομική στήριξη, συμπλήρωσε ο ¶λμπιγκ.

Η γερμανική κυβέρνηση και η Bundesbank έχουν διαβεβαιώσει ότι η δεύτερη σε μέγεθος δανείστρια στην αγορά ακινήτων της Γερμανίας, Hypo Real Estate, είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει. Χθες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών πραγματοποίησαν ολοήμερες συσκέψεις για το πακέτο στήριξης, μετά την αποτυχία των ιδιωτικών τραπεζών, το Σάββατο, να την στηρίξουν με 35 δισ. ευρώ.

Βάσει του προηγούμενου σχεδίου διάσωσης, η Bundesbank προτίθετο να διοχετεύσει 20 δισ. ευρώ στην Hypo Real Estate, ενώ όμιλος χρηματοπιστωτικών οργανισμών συμφώνησε να τη στηρίξει με επιπλέον 15 δισ. ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση, οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες σχεδιάζουν να διοχετεύσουν επιπλέον ποσό για την αποπληρωμή του δανείου, ύψους 35 δισ. ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση θα καλύψει με 26,5 δισ. ευρώ.

Χθες, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα στηρίξει πλήρως τους καταθέτες των τραπεζών σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Μέχρι σήμερα οι καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, έχουν διασφαλιστεί από 180 τράπεζες στη Γερμανία.

Οι μετοχές της Hypo Real Estate έχουν υποχωρήσει φέτος κατά 79%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να διαμορφωθείς στα 1,6 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα