BNP Paribas: Αποκτά τις μονάδες της Fortis σε Βέλγιο και Λουξεμβούργο

Δευτέρα, 06 Οκτωβρίου 2008 07:02
UPD:09:39

Τον έλεγχο των μονάδων της Fortis στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο συμφώνησε να αναλάβει η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας BNP Paribas, έναντι ποσού 14,5 δισ. ευρώ (19,8 δισ. δολάρια), μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να στηρίξει την εταιρεία τη στιγμή που επιδεινώνεται η παγκόσμια πιστωτική κρίση.

Η ΒNP Paribas σκοπεύει να αγοράσει το 75% της Fortis Bank Belgium από την κυβέρνηση, έναντι 8,25 δισ. ευρώ (11,3 δισ. δολ.) σε μετοχές, και τις δραστηριότητες ασφαλειών, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ. Επίσης, η γαλλική τράπεζα θα αποκτήσει το 66% της Fortis στο Λουξεμβούργο.

«Θα στηρίξουμε την τράπεζα και τους καταθέτες της», δήλωσε ο Λετέρμ αργά χθες στις Βρυξέλλες, συμπληρώνοντας πως «αυτά τα μέτρα θα δώσουν τη δυνατότητα στην Fortis Banque να αναπτυχθεί».

Οι κυβερνήσεις από τις Βρυξέλλες έως το Βερολίνο κάνουν αγώνα δρόμου για να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς κλιμακώνεται η κρίση. Στη Γερμανία, κυβέρνηση, τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί συμφώνησαν να στηρίξουν την Hypo Real Estate Holding με 50 δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τις τράπεζες των χωρών τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas, Μποντουΐν Προτ, δήλωσε ότι η τράπεζα θα ανακοινώσει αργότερα την αξία της συμφωνίας. Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η βελγική κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα έχει μερίδιο 11,7% στην BNP Paribas και το Λουξεμβούργο 1,1%. Ο Προτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η BNP πιθανόν να διατηρήσει το σήμα της Fortis στο Βέλγιο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο προέβησαν σε τονωτική «ένεση» 11,2 δισ. ευρώ στη Fortis. Η ολλανδική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο των καταστημάτων της Fortis στη χώρα προς 16,8 δισ. ευρώ στις 3 Οκτωβρίου, καθώς θεώρησε ότι το αρχικό σχέδιο διάσωσής της δεν ήταν αρκετό.

Η BNP Paribas, η οποία έχει μικρότερες ζημίες από τα ενυπόθηκα δάνεια έναντι των ανταγωνιστριών της, συμφώνησε τον Ιούνιο να αγοράσει το χρηματιστηριακό σκέλος της Bank of America που εξυπηρετεί τους πελάτες κεφαλαίων επιχειρηματικού ρίσκου προς 300 εκατ. δολάρια. Στις 25 Αυγούστου, η γαλλική τράπεζα απέσπασε την έγκριση για την απόκτηση του 1/4 του σκέλους διαχείρισης κεφαλαίων ύψους 2,2 δισ. δολ. της Saudi Investment Bank.

Όπως ανακοινώθηκε από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς του Βελγίου, η διαπραγμάτευση των μετοχών της Fortis θα ανασταλεί στις αγορές του Euronext. Οι μετοχές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται μόλις οι επενδυτές της Fortis αναλύσουν την επίδραση της συμφωνίας μεταξύ της BNP Paribas και της γαλλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι μετοχές της Fortis υποχώρησαν πέρυσι στο Βέλγιο κατά 76%.

Την περασμένη εβδομάδα, το Βέλγιο και η Γαλλία έτειναν χείρα βοηθείας στην Dexia ύψους 6,4 δισ. ευρώ, ενώ το βρετανικό κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της Bradford & Bingley, της μεγαλύτερης δανείστριας ιδιοκτητών κατοικιών της Βρετανίας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg News



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα