Προσδοκίες για νέες πρωτοβουλίες από τις κεντρικές τράπεζες

Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 12:06

Ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάκι, και οι ομόλογοί του επί της χάραξης παγκόσμιας πολιτικής εκτιμάται ότι θα προβούν στη λήψη μέτρων στο επόμενο διάστημα για «ξεμπλοκάρισμα» των αγορών διατραπεζικών δανείων και εμπορικών ομολόγων με στόχο την αντιμετώπιση της 14μηνης πιστωτικής κρίσης, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Federal Reserve Μπεν Μπερνάκι άφησε να εννοηθεί ότι με τον υπουργό Οικονομικών Χένρι Πόλσον ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση προκειμένου να εξέλθουν από την κρίση οι αγορές στις οποίες τα δάνεια δεν εξασφαλίζονται με στοιχεία ενεργητικού.

Στην Ευρώπη, η μεγαλύτερη διολίσθηση μετοχών μετά το 1987 ενδέχεται να οδηγήσει τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες σε συνεργασία με σκοπό τη στήριξη του χρηματοοικονομικού κλάδου της περιοχής και τη μείωση των επιτοκίων.

«Πρέπει να στραφούν σε πιο δραστικές συνταγές», δήλωσε ο Λου Κράνταλ, κορυφαίος οικονομολόγος της Wrightson ICAP LLC που ανήκει στον όμιλο ICAP Plc και εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό διαμεσολαβητή τραπεζών και άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ρίσκο είναι υψηλό, παρατηρεί το Bloomberg. Η κρίση έχει αρχίσει να πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη καθώς οι εταιρείες και οι καταναλωτές θεωρούν ολοένα πιο δύσκολο και δαπανηρό το δανεισμό χρημάτων. Η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη εισέλθει στην πρώτη της ύφεση μετά το 2001, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της JPMorgan Chase & Co., Μπρους Κάσμαν και Ντέιβιντ Χένσλει, και τα πράγματα θα χειροτερέψουν εάν η πιστωτική αγορά εξακολουθεί να είναι «παγωμένη».

Σήμερα, στις 20:15 (ώρα Ελλάδος), έχει προγραμματιστεί ομιλία του Μπερνάκι στην Ουάσινγκτον σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας. Στις 10 Οκτωβρίου θα συναντηθεί με Πόλσον και Τρισέ καθώς και τους ομολόγους τους από την Ομάδα των Επτά μεγαλύτερων κρατών στην Ουάσινγκτον.

Η Fed ανακοίνωσε χθες ότι θα διπλασιάσει τις ανοικτές προσφορές ρευστών διαθεσίμων στα 900 δισ. δολάρια. Σε δήλωσή της ανέφερε ότι από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών «ξεκίνησαν διαβουλεύσεις με τους συμμετέχοντες στην αγορά προκειμένου να βρεθούν τρόποι για παροχή πρόσθετης στήριξης στις μη εξασφαλισμένες βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις στις αγορές».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα