«Η παγκόσμια ύφεση μπορεί να αποφευχθεί»

Σύμφωνα με πρώην πρόεδρο του ΔΝΤ
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 12:14

Η ολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση θα μπορούσε να αποφευχθεί, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Μισέλ Καμντεσί, μέσω ενός σχεδίου αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις αγορές.

Μπορούμε να τρέφουμε ελπίδες για επούλωση της κρίσης μέχρι τα τέλη του 2009, σε περίπτωση που οι ηγέτες παγκοσμίως επιτύχουν το συντονισμό της δράσης τους, δήλωσε ο Καμντεσί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στη Μανίλα.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΔΝΤ – ο οποίος ήταν στο τιμόνι του διεθνούς οργανισμού την περίοδο της ασιατικής κρίσης, προ δεκαετίας δηλαδή – ο αναπτυξιακός ρυθμός των ασιατικών οικονομιών θα επιτρέψει στην παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί το 2009 με ρυθμό περίπου 3%.

«Χάρη στον δυναμισμό στην Ασία, ο κόσμος θα αποφύγει την ύφεση, ακόμη και αν επιβραδυνθεί σαφώς η δραστηριότητα», εκτιμά ο Καμντεσί, ο οποίος θεωρεί, πάντως, πιθανή μια ύφεση, σε τεχνικό επίπεδο, της αμερικανικής οικονομίας και των άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών. Σημειώνεται ότι η ύφεση συνίσταται σε δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα