ΔΝΤ: 675 δισ. δολ. για να εξέλθουν οι μεγάλες τράπεζες από την κρίση

Τα αμέσως επόμενα χρόνια
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 06:32

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ύψους 675 δισ. δολ. ενδέχεται να χρειαστούν οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου τα αμέσως επόμενα χρόνια για να ανακάμψουν από τη χρηματοπιστωτική κρίση η οποία δείχνει σημάδια υποχώρησης, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σε έκθεσή του για το τραπεζικό σύστημα το ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσινγκτον αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τις ζημίες που συνδέονται με τα ενυπόθηκα δάνεια και τη μετοχοποίηση στοιχείων στο 1,4 τρισ. δολ. από εκτίμηση 1,3 τρισ. δολ. πριν από δύο εβδομάδες. Τον Απρίλιο το ΔΝΤ προέβλεπε ότι οι συνολικές ζημίες θα ανέλθουν σε 945 δισ. δολάρια.

Το ΔΝΤ παρότρυνε τις χώρες να συγχρονίσουν τις ενέργειές τους όταν αυτό χρειαστεί, να χρησιμοποιήσουν δημόσια κεφάλαια για να στηρίξουν τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία και να διαβεβαιώσουν την αγορά ότι οι παρεμβάσεις είναι προσωρινές. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο δημόσιο τομέας ενδέχεται να χρειαστεί να προχωρήσει σε δαπάνες περίπου 2 τρισ. δολ. αγοράζοντας στοιχεία που σχετίζονται με τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα είναι το πρώτο θέμα της ατζέντας της σύσκεψης των υπουργών Οικονομίας και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στις 10 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Σήμερα το ΔΝΤ θα δώσει στη δημοσιότητα τις νέες του προβλέψεις για το ΑΕΠ και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι αναδυόμενες αγορές, οι οποίες μέχρι προσφάτως ήταν ανθεκτικές αρχίζουν να δέχονται πίεση η οποία αυξάνεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ. «Το κόστος και η δυνατότητα χρηματοδότησης γίνεται περισσότερη δύσκολη», αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα