ΗΠΑ: Σταθερός, αλλά υψηλός ο δείκτης PCE

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 17:10
UPD:17:23
REUTERS/ERIC THAYER

Ο Δείκτης Τιμών Ατομικής Καταναλωτικής Δαπάνης (PCE) στις ΗΠΑ αυξήθηκε ήπια κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο, υποβοηθούμενος από το χαμηλότερο κόστος του φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται ψηλά ακόμα κι αν δεν ανεβαίνουν τόσο γρήγορα όσο νωρίτερα μέσα στο έτος.

Ένα άλλο μέτρο του πληθωρισμού που παραλείπει το ασταθές κόστος των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε απότομα 0,5% τον περασμένο μήνα. Η Wall Street είχε προβλέψει αύξηση 0,5% στον λεγόμενο δείκτη τιμών βασικών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης.

Η Federal Reserve θεωρεί τον δείκτη PCE ως το καλύτερο βαρόμετρο για τις τάσεις του πληθωρισμού. Αυτό που φαίνεται πρόσφατα είναι η χαλάρωση, αλλά ακόμα υψηλές πιέσεις των τιμών.

Συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός PCE αυξήθηκε κατά 0,3% για τον μήνα και 6,2% σε ετήσια βάση, αμετάβλητος από τον Αύγουστο.  Ο βασικός ρυθμός πληθωρισμού τους τελευταίους 12 μήνες ανήλθε στο 5,1% από 4,9%. 

Ωστόσο σε προσαρμοσμένη βάση, οι δαπάνες αυξήθηκαν μόλις κατά 0,3%. Το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα, ή ό,τι απομένει μετά από φόρους και άλλες επιβαρύνσεις, αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση, αλλά παρέμεινε σταθερό σε προσαρμοσμένη βάση του πληθωρισμού.

Το κόστος της βενζίνης υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αν και οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά. Αυτό θα αντικατοπτριστεί σε μελλοντικές εκθέσεις για τον πληθωρισμό. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο, όπως και το κόστος στέγασης και μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται πως ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παρουσίασε αύξηση του πληθωρισμού με ετήσιο ρυθμό 8,2% τον Σεπτέμβριο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα