ΗΠΑ: Άνω των προσδοκιών ο πληθωρισμός, σε υψηλό 40 ετών

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 17:29
UPD:17:32
REUTERS/DADO RUVIC

Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο και εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών τον Σεπτέμβριο, προμηνύοντας νέα αύξηση των επιτοκίων και επιθετική νομισματική πολιτική από τη Federal Reserve.

Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, αυξήθηκε 6,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το υψηλότερο επίπεδο από το 1982, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Από έναν μήνα νωρίτερα, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,6% για δεύτερο μήνα.

Ο συνολικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% τον περασμένο μήνα και αυξήθηκε κατά 8,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Την ίδια στιγμή, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε 6,6% από ένα χρόνο νωρίτερα, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Από τον προηγούμενο μήνα ο δομικός δείκτης σκαρφάλωσε 0,6% για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μηνιαία άνοδο 0,4%.

Αυτή είναι η τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού πριν την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve στις αρχές Νοεμβρίου. Οι αναλυτές πλέον εκτιμούν ότι μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - η τέταρτη τέτοια αύξηση από την κεντρική τράπεζα φέτος - είναι σχεδόν σίγουρη, με ορισμένους να μην αποκλείουν και μια αύξηση-ρεκόρ (jumbo) κατά 100 μονάδες.  

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα