Συντονισμένη μείωση επιτοκίων

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 15:00
UPD:15:29

Σε μείωση των επιτοκίων τους προχώρησαν σήμερα η Federal Reserve, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Σουηδίας, της Ελβετίας και της Κίνας, σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αποφευχθεί η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.

Κατά μισή μονάδα μείωσαν τα επιτόκια δανεισμού η Fed, η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 1,5%, 3,75% και 4,5% αντίστοιχα.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια κατά 0,27%.

«Η πρόσφατη εντατικοποίηση της οικονομικής κρίσης έχει αυξήσει τον κίνδυνο μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης και έχει περιορίσει τον κίνδυνο ανόδου των τιμών, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των τιμών. Ως εκ τούτου, παρέχονται εγγυήσεις για βελτίωση των συνθηκών σε νομισματικό επίπεδο», τονίζεται σε κοινή δήλωση των κεντρικών τραπεζών.

REUTERS

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ μείωσε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,75% από 4,25%. Πρόκειται για την πρώτη μείωση από τον Ιούνιο 2003 και πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν οι αγορές.

«Η πρόσφατη κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης έχει αυξήσει τον κίνδυνο μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης και έχει περιορίσει τον κίνδυνο ανόδου των τιμών, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των τιμών. Ως εκ τούτου, παρέχονται εγγυήσεις για βελτίωση των συνθηκών σε νομισματικό επίπεδο», επισημαίνει η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Η αντίδραση των αγορών

Μετά την είδηση για τη συντονισμένη μείωση των επιτοκίων οι απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι δείκτες FTSE 100 και CAC 40 σε Λονδίνο και Παρίσι αντίστοιχα γύρισαν προς στιγμήν σε θετικό έδαφος.

Σημειώνεται ότι κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών οι απώλειές τους ξεπέρασαν το 7%.

Yποχωρεί το δολάριο έναντι του ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/08/1574249.htm , περιορίζονται οι απώλειες στο Χ.Α. http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/08/1574254.htm .

Επιβράδυνση της ανάπτυξης - υποχώρηση του πληθωρισμού

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οι κεντρικές τράπεζες έχουν εντατικές διαβουλεύσεις και αναλαμβάνουν κοινές δράσεις, όπως η παροχή ρευστότητας για την εκτόνωση των πιέσεων στις χρηματοοικονομικές αγορές, επισημαίνεται στο κοινό ανακοινωθέν των κεντρικών τραπεζών.

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να υποχωρούν σε αρκετές χώρες, εν μέρει λόγω της πτώσης στις τιμές της ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων, ενώ υπάρχουν προσδοκίες για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού, τον οποίο συγκρατεί η σταθερότητα των τιμών. Η πρόσφατη εντατικοποίηση της οικονομικής κρίσης έχει αυξήσει τον κίνδυνο μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης και έχει περιορίσει τον κίνδυνο ανόδου των τιμών, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση των τιμών.

Ως εκ τούτου, παρέχονται εγγυήσεις για βελτίωση των συνθηκών σε νομισματικό επίπεδο. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, της Αγγλίας, των ΗΠΑ, της Ελβετίας της Σουηδίας, καθώς και την ΕΚΤ ανακοίνωσαν τη μείωση των επιτοκίων τους. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της προς τις εν λόγω ενέργειες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα