ΔΝΤ: «Ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2009

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 16:43
UPD:21:02

Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε «τροχιά εξαιρετικής επιβράδυνσης» και η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να επιδεινωθεί, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην ετήσια έκθεσή του “World Economic Outlook”.

«Έπειτα από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται ταχύτατα», αναφέρει το ΔΝΤ, οι προβλέψεις του οποίου για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε σχέση με την έκθεση του Ιουλίου.

Ειδικότερα, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί το 2009 στο 3% από 3,9% που προέβλεπε προηγουμένως.

Οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να αναπτυχθούν με ρυθμό 0,5% από 1,4% που εκτιμούσε το ΔΝΤ τον Ιούλιο, ενώ το ποσοστό ανάπτυξης στις αναδυόμενες αναθεωρήθηκε σε 6,1% από 6,7%.

Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις του οργανισμού αναθεωρήθηκαν σε ποσοστό ανάπτυξης 0,1% από 0,8% και στην Ευρωζώνη σε 0,2% από 1,2%. Η ιαπωνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,5%, έναντι 1,5% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/10/08/1574246.htm , ο διευθυντής έρευνας του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωσε πως πρόκειται σαφώς για «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο ίδιος πάντως τόνισε πως η πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης είναι μικρή, υπό την προϋπόθεση ότι οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας θα υιοθετήσουν γρήγορα συνεκτικές πολιτικές για να αντιμετωπίσουν τα πλήγματα στις αγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα