Fed: Επιβράδυνση της ανάπτυξης, υποχώρηση του πληθωρισμού

Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 15:16

Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της FED (Federal Open Market Committee) αποφάσισε να μειώσει το στόχο της για τα ομοσπονδιακά επιτόκια καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,5%, επισημαίνει η Fed στο συνοδευτικό κείμενο της απόφασης.

Η Επιτροπή προχώρησε στην ενέργεια αυτή υπό το φως στοιχείων που υποδεικνύουν εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας και υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν, ο ρυθμός οικονομικής δραστηριότητας έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, η αυξανόμενη αναταραχή στη χρηματοοικονομική αγορά ενδέχεται να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην κατανάλωση, εν μέρει μέσω της περιορισμένης πρόσβασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις πιστώσεις. Ο πληθωρισμός έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι η υποχώρηση των τιμών ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων, καθώς και οι επιδεινούμενες προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας περιορίζουν τον κίνδυνο για άνοδο του πληθωρισμού.

Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον οικονομικό και χρηματοοικονομικό χώρο και θα παρεμβαίνει όταν είναι αναγκαίο με στόχο τη διασφάλιση βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας τιμών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα