Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2008 15:16

Fed: Επιβράδυνση της ανάπτυξης, υποχώρηση του πληθωρισμού

Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της FED (Federal Open Market Committee) αποφάσισε να μειώσει το στόχο της για τα ομοσπονδιακά επιτόκια καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,5%, επισημαίνει η Fed στο συνοδευτικό κείμενο της απόφασης.

Η Επιτροπή προχώρησε στην ενέργεια αυτή υπό το φως στοιχείων που υποδεικνύουν εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας και υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Με βάση τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν, ο ρυθμός οικονομικής δραστηριότητας έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, η αυξανόμενη αναταραχή στη χρηματοοικονομική αγορά ενδέχεται να ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στην κατανάλωση, εν μέρει μέσω της περιορισμένης πρόσβασης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις πιστώσεις. Ο πληθωρισμός έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι η υποχώρηση των τιμών ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων, καθώς και οι επιδεινούμενες προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας περιορίζουν τον κίνδυνο για άνοδο του πληθωρισμού.

Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον οικονομικό και χρηματοοικονομικό χώρο και θα παρεμβαίνει όταν είναι αναγκαίο με στόχο τη διασφάλιση βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας τιμών.