ΗΠΑ: «Ξαναγράφουν» το σχέδιο για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο;

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 09:09
UPD:09:14
Shutterstock

Περαιτέρω φαίνεται να περιπλέκεται το σχέδιο των ΗΠΑ για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, μετά τις ανησυχίες των επενδυτών και τον αυξανόμενο κίνδυνο που αναδύεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές λόγω της αστάθειας του αργού και των προσπαθειών της κεντρικής τράπεζας να δαμάσει τον πληθωρισμό.

«Η Ρωσία εισέπραξε περίπου 15 δισ. δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου τον Σεπτέμβριο, χρηματοδοτώντας έτσι την πολεμική της μηχανή στην Ουκρανία, μια ροή χρημάτων που οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης προσπαθούν να περιορίσουν από την αρχή του πολέμου. Όμως σε μια παγκόσμια αγορά που κυριαρχείται από χώρες χωρίς δημοκρατικές κυβερνήσεις, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, οι μηχανισμοί ενός πλαφόν που σχεδιάζεται από τις χώρες-καταναλωτές και στοχεύει σε έναν μόνο παραγωγό απειλούν να είναι πολύ περίπλοκοι για να επιτευχθούν». 

Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σημειώνοντας ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγκάστηκαν να περιορίσουν το σχέδιο που αποσκοπούσε στον οικονομικό «στραγγαλισμό» της Ρωσίας με τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο. Ήδη αρκετοί αξιωματούχοι είχαν αρχίσει να κάνουν δεύτερες σκέψεις μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου. 

Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο τιμών, στην τελική του μορφή, αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν οι κυρώσεις της ΕΕ πρόκειται να τεθούν σε ισχύ σε υπηρεσίες όπως η ασφάλιση, η μεσιτεία και η οικονομική βοήθεια που εμπλέκονται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στο εσωτερικό.

Οι αμερικανικές ανησυχίες

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι το ανώτατο όριο τιμών θα συμβάλλει στη σταθερότητα των αγορών διασφαλίζοντας ότι το ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να συνεχίσει να ρέει και επιτρέποντας στις αναπτυσσόμενες χώρες να πραγματοποιούν αγορές σε προεξοφλημένο επίπεδο, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών. Γίνεται επίσης προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει σαφή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανώτατο όριο τιμών θα λειτουργεί σε τεχνικό επίπεδο μέσω συνεδριών ακρόασης και καθοδήγησης που εκδίδονται στον ιστότοπο του Υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην ανάπτυξη του ανώτατου ορίου τιμών ανησυχούν ότι θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Μιλώντας ευρέως για την παγκόσμια οικονομία, η Γέλεν προειδοποίησε τη Δευτέρα για ένα «επικίνδυνο και ευμετάβλητο περιβάλλον» που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στις παρατηρήσεις αυτές δεν αναφέρθηκε ειδικώς σε ανώτατο όριο τιμών.

Πιο χαλαρή εφαρμογή του πλαφόν

Πλέον οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να συμβιβαστούν με μια πιο χαλαρή εφαρμογή του πλαφόν το οποίο προσδιορίζεται σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι αρχικά επιδιωκόταν, αναφέρει το Bloomberg προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις πηγές του μόνο οι χώρες της G7, η Αυστραλία και η Νότια Κορέα να δεσμεύονται να το τηρήσουν. Οι αξιωματούχοι της G7 επιδιώκουν επίσης να υιοθετήσουν επίσης το πλαφόν η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία, ωστόσο, είναι σαφές ότι η Ινδία και η Κίνα, που είναι οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας, δεν θα συμμετάσχουν, ανέφεραν τα άτομα με γνώση του θέματος που μίλησαν στο πρακτορείο. 

Στην αρχική του μορφή, το αμερικανικό σχέδιο εξέταζε την επιβολή πλαφόν σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι, με ορισμένους αξιωματούχους να είναι πρόθυμοι να το διατηρήσουν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χαμηλότερο άκρο για να επιτύχουν τον βασικό στόχο της μείωσης των ταμειακών ροών της Ρωσίας.

Όμως τώρα αρκετοί αξιωματούχοι που εμπλέκονται στα σχέδια συζητούν ένα πλαφόν πιο κοντά στο άνω άκρο, παρόλο που ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι αυτό θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να συνεχίσει να κερδίζει σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις. 

Ωστόοσο, απαντώντας σε αίτημα για σχόλιο, ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν συζητήσει ποτέ με συμμάχους για εύρος τιμών στο πλαφόν. 

Τα ψιλά γράμματα

Η αλλαγή στη σκέψη των ΗΠΑ για ένα ανώτατο όριο τιμών έρχεται αφού η Ουάσιγκτον πέρασε μήνες πιέζοντας τους Ευρωπαίους να τροποποιήσουν τις κυρώσεις τους στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι ΗΠΑ πίεσαν για την επιβολη πλαφόν εν μέρει επειδή οι αξιωματούχοι φοβούνταν ότι η απαγόρευση της ΕΕ θα οδηγούσε σε άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, σημειώνει το πρακτορείο. 

Η εξέλιξη είναι πιθανό να εντείνει την απογοήτευση της ΕΕ, με ορισμένους αξιωματούχους να σημειώνουν ότι πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και δεν ήταν πάντα τόσο προετοιμασμένες όσο η Ευρώπη για να δεχτούν το οικονομικό πλήγμα για να τιμωρήσουν τη Ρωσία, αναφέρει το πρακτορείο. 

Στο πλαίσιο αυτό, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι ο καθορισμός υψηλότερου πλαφόν πιθανόν θα μπορούσε να κάνει το σχέδιο να επιτύχει τη διατήρηση του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, ενώ εξακολουθεί να περιορίζει τα έσοδα της Μόσχας.

Αξίζει να σημειωθούν τρια πράγματα:

  • ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε όποιον συμμετέχει στο ανώτατο όριο τιμών ΗΠΑ-ΕΕ. 
  • οι τιμές της ενέργειας, ειδικά για το πετρέλαιο και τη βενζίνη, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου, οι οποίες θα αποφασίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου.
  • το σχέδιο της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών εξαρτάται από την έγκρισή του από την G7. Εάν η G7 δεν καταλήξει σε δική της συμφωνία, θα τεθεί επί του παρόντος σε ισχύ η πλήρης απαγόρευση των ρωσικών πετρελαϊκών υπηρεσιών, την οποία ενέκρινε η ΕΕ τον Ιούνιο.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα