Σαουδική Αραβία: Οι εκπτώσεις και η Ασία στηρίζουν το ρωσικό πετρέλαιο

Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2022 15:01
UPD:15:08
REUTERS/EVELYN HOCKSTEIN

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου προσαρμόζεται στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, με τη Μόσχα να ανακατευθύνει τις ροές αργού προς την Ασία, σύμφωνα με την μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο Saudi Aramco.

«Παρατηρείται ανακατάταξη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της πετρελαϊκής, Αμίν Νάσερ, μιλώντας στην εκδήλωση Future Investment Initiative στο Ριάντ. «Οι Ρώσοι, με τη σωστή έκπτωση, είναι σε θέση να διαθέσουν το αργό τους σε διαφορετικές αγορές».

Αυτές οι εκπτώσεις βοηθούν τη Ρωσία να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τις υπηρεσίας ασφάλισης και μεταφοράς του πετρελαίου της καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αυστηροποιούν τις κυρώσεις τους, είπε ο Νάσερ.

Να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο. Το Ριάντ συνήθως στέλνει περίπου το 60% των αποστολών αργού στην Ασία- κυρίως στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα.

Η Μόσχα πούλησε το αργό της πετρέλαιο τύπου Urals σε περίπου 20-30 δολάρια το βαρέλι κάτω από τα προθεσμιακά συμβόλαια αναφοράς του μπρεντ τους τελευταίους έξι μήνες.

«Υπάρχουν ζητήματα επιμελητείας, ασφαλιστικά θέματα», συνέχισε ο Νάσερ. «Αλλά αυτό αντιμετωπίζεται με τις σωστές εκπτώσεις. Οι ροές κατευθύνονται στην Ασία, ωστόσο, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Και το αργό που πήγαινε στην Ασία τώρα κατευθύνεται στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου».

Ωστόσο, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού από τις 5 Δεκεμβρίου δημιουργεί μεγάλη «αβεβαιότητα», παραδέχτηκε ο Νάσερ.

Αναλυτές, μεταξύ των οποίων της JPMorgan, εκτιμούν ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή της επειδή δεν θα μπορέσει να βρει αρκετούς αγοραστές και πλοία για να μεταφέρει όλο το πετρέλαιο της.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα