Πώς ο ΟΠΕΚ+ δημιουργεί εμπόδια στο πλαφόν του ρωσικού πετρελαίου

Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022 09:26
UPD:09:27
REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου για να στηρίξει τις τιμές, προκάλεσε «βραχυκύκλωμα» στις ήδη πληγωμένες σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν που διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες. Το Ριάντ από την άλλη σε μια σπάνια κίνηση υπερασπίστηκε την απόφαση του ΟΠΕΚ+ λέγοντας ότι ελήφθη ομόφωνα από το καρτέλ και δεν επηρεάστηκε από τη στάση του βασιλείου στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ φαίνεται ωστόσο ότι επηρεάζει και το πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που έχει ανακοινωθεί ότι θα επιβληθεί. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, στις ΗΠΑ υπάρχει η ανησυχία ότι η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ υπονομεύει το σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στο πετρέλαιο.

Το σχέδιο επιδιώκει να διατηρήσει αρκετές ρωσικές προμήθειες στην παγκόσμια αγορά ώστε να αποτρέψει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά η πρόταση είναι περίπλοκη και αντικείμενο έντονης διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους συμμάχους.

Για την ώρα το σχέδιο προχωρά και διατηρεί ευρεία υποστήριξη στην αμερικανική κυβέρνηση και μεταξύ πολλών συμμάχων, αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου. Η πρόταση θεωρείται ως η καλύτερη μεταξύ των κακών επιλογών για τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από το πετρέλαιο.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν ότι το σχέδιό τους μπορεί να αποτύχει. Συγκεκριμένα ανησυχούν ότι η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ έχει αυξήσει την αστάθεια στις αγορές και η επιβολή πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές. Υπάρχει επίσης ανησυχία αναφορικά με την αντίδραση που θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος θα μπορούσε να απαντήσει διακόπτοντας τις προμήθειες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα