Αντιμέτωποι με τη σφοδρότερη χρηματοπιστωτική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, ο Γκόρντον Μπράουν και ο Χένρι Πόλσον ακολούθησαν διαφορετικές κατευθύνσεις.
Ο Μπράουν, ο οποίος επέλεξε χθες να προβεί στην εκταμίευση 50 δισ. στερλινών για την κρατικοποίηση οκτώ τουλάχιστον βρετανικών τραπεζών, ακολούθησε το συντομότερο δρόμο για τη στήριξη του συστήματος.
Η προσέγγιση του Βρετανού πρωθυπουργού έρχεται σε αντίθεση με το πολύπλοκο σχέδιο των 700 δισ. του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών, το οποίο αποσκοπεί βασικά στην εξαγορά του ζημιογόνου χρέους από τα βιβλία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
«Προτιμώ το βρετανικό πακέτο που προβλέπει σαφή εξαγορά μετοχικού κεφαλαίου. Το αμερικανικό πακέτο είναι πιο ρευστό, ζητά 700 δισ. δολάρια χωρίς να διευκρινίζει πώς θα διατεθούν. Στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνει είναι να εξαγοράζει ένα φορτίο “κακών δανείων”», αναφέρει ο ¶ντριου Κλερ, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Cass Business School του Λονδίνου.
Όπως δηλώνει ο Μπράουν, «Δεν έχει καμία σχέση με το αμερικανικό σχέδιο που στοχεύει στην εξαγορά ζημιογόνων δανείων με κρατικά κεφάλαια. Όπως είναι γνωστό, το συμφέρον των φορολογουμένων πρέπει να προστατεύεται πάνω απ’ όλα και γι αυτό διασφαλίζουμε την εξαγορά επενδυτικών συμμετοχών στις τράπεζες. Δεν χαρίζουμε χρήματα».
Πηγή: Βloomberg