Νέους τρόπους ενίσχυσης της οικονομίας αναζητεί η Ιαπωνία

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 15:09

Το Τόκιο έχει ήδη ετοιμάσει ένα «τονωτικό» πακέτο 18 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση των κεντρικών τραπεζών για συντονισμένη μείωση των επιτοκίων με στόχο τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε από το κυβερνών κόμμα να εξετάσει την προοπτική χορήγησης και ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας.

«Είναι εξαιρετικά αβέβαιες οι επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις στην χρηματοπιστωτική αγορά για την πραγματική οικονομία και πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα», δήλωσε ο ¶σο στους δημοσιογράφους.

Οι νομοθέτες του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος συναντήθηκαν για να συζητήσουν την προοπτική αυτή, εξετάζοντας το ενδεχόμενο χορήγησης δανείων σε μικρές επιχειρήσεις και περικοπής του εταιρικού φόρου, και υποσχέθηκαν την εκπόνηση νέων μέτρων έως το τέλος του μήνα.

Οι ανησυχίες για «εισβολή» της κρίσης στην Ιαπωνία εντείνονται όσο αυτή διαδίδεται πέραν του τραπεζικού συστήματος και των αγορών.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικής όσο και νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της ιδιαίτερα δυσχερούς κατάστασης των δημόσιων οικονομικών.

Ο ¶σο δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προβεί σε έκδοση ομολόγων για την κάλυψη του ελλείμματος από την εκταμίευση νέου πακέτου λόγω περιορισμών που επιβάλλει ο προϋπολογισμός, παρότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων άλλης μορφής.

Στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η οικονομία κατευθύνεται ή έχει εισέλθει ήδη σε ύφεση, παρότι η Ιαπωνία αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον συγκεκριμένο όρο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια πτωτική περίοδο του οικονομικού κύκλου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα