Γ. Σουφλιάς: Χωροταξικό για τον τουρισμό με μέριμνα για το περιβάλλον

Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2008 15:17
UPD:15:33

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τη θεσμοθέτηση του Χωροταξικού για τον τουρισμό και την άσκηση πολιτικών τουριστικής ανάπτυξης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης με αντικείμενο τη γνωμοδότηση επί του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό.

Ο κ. Σουφλιάς μεταξύ άλλων τόνισε πως το Ειδικό Χωροταξικό υπηρετεί την προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντας την κριτική που ασκήθηκε αστήρικτη και στρεβλή.

Παρουσιάζοντας τους στόχους του Σχεδίου, ανέφερε πως αποσκοπεί στη διαμόρφωση συνθηκών για:

1. Την περιβαλλοντική αναβάθμιση περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος και την προώθηση της αειφόρου και ισόρροπης ανάπτυξης, σύμφωνα με τις φυσικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής

2. Τη θεματική, χρονική και χωρική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας με πολιτικές που εμπλουτίζουν το προϊόν και ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν τη συγκέντρωση των επενδύσεων στον τουρισμό.

3. Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με την προσαρμογή του σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές και ειδική μέριμνα για την ανάδειξη και προβολή της ταυτότητάς του.

4. Την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσα από τη δημιουργία σταθερού πλαισίου κανόνων που αφορούν τη χωροθέτηση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση σημαντικών, για την εθνική οικονομία, τουριστικών επενδύσεων.

5. Τη διάχυση των αποτελεσμάτων του τουρισμού στους υπολοίπους τομείς της οικονομίας, με πολιτικές οι οποίες ενισχύουν τη διασύνδεσή τους

6. Τη βελτίωση του συνολικού οικονομικού αποτελέσματος της τουριστικής δραστηριότητας και του βαθμού απόδοσής της

7. Την παροχή των αναγκαίων κατευθύνσεων προς τα υποκείμενα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της αειφόρου, ισόρροπης, συνεκτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης του χώρου.

Υπογραμμίζοντας πως το σχέδιο μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος, ανέφερε πως:

- Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της χώρας απαγορεύεται πλέον η διάσπαρτη δόμηση εκτός οικισμών.

- Αυξάνονται σημαντικά τα όρια αρτιότητας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες τουριστικά περιοχές (στις αναπτυσσόμενες από 4 στρέμματα γίνονται 8 και στις αναπτυγμένες από 4 στρέμματα γίνονται 15).

- Μειώνεται σημαντικά η μέγιστη πυκνότητα τουριστικών καταλυμάτων (κλίνες ανά στρέμμα). Από 10 έως 15 κλίνες που ισχύει σήμερα, γίνονται 8. Ειδική μέριμνα στα όρια αρτιότητας και στην πυκνότητα των κλινών λαμβάνεται για τις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές.

- Αυξάνεται σημαντικά η απόσταση από τον αιγιαλό, ιδιαίτερα στις επίπεδες παράκτιες περιοχές (από τα 50 στα 100 μέτρα). Επίσης, τίθεται απαίτηση ελάχιστου υψομέτρου 2 μέτρων στο σημείο τοποθέτησης των κτιρίων.

- Τίθενται διάφορα όρια στην ανάπτυξη των νησιών (περιορισμός στην ετήσια αύξηση της δυναμικότητας μικρών νησιών, προσδιορισμός ανώτατου ορίου δυναμικότητας των εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών τουριστικών εγκαταστάσεων στην πλειοψηφία των αναπτυσσόμενων τουριστικά νησιών, κ.ά.).

- Το Ειδικό Πλαίσιο τοποθετείται αρνητικά στην ανάπτυξη νέων χιονοδρομικών κέντρων.

- Η ανάπτυξη γηπέδων γκολφ τίθεται υπό την προϋπόθεση εξασφάλισης των απαιτούμενων υδατικών πόρων της εγκατάστασης ύστερα από την ικανοποίηση υδρευτικών, αρδευτικών και οικολογικών αναγκών της περιοχής που επηρεάζεται ή με τη χρήση ανακυκλωμένου νερού από αξιοποίηση των λυμάτων μετά από τριτοβάθμια επεξεργασία ή αφαλάτωση. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται η λήψη μέτρων ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης

Σχετικά με την «παραθεριστική κατοικία», ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι είναι ένα σύγχρονο τουριστικό προϊόν διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, το οποίο δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί στο Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό.

Συγκεκριμένα, οι σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις:

- Επιτρέπεται να περιλαμβάνουν παραθεριστικές κατοικίες έως 30% επί του ποσοστού των υποδομών φιλοξενίας (σημειώνεται ότι η πρόταση των μελετητών ήταν μεγαλύτερη, συγκεκριμένα 40% επί του συνόλου της εγκατάστασης).

- Μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε γήπεδα εμβαδού μεγαλύτερου των 150 στρεμμάτων.

- Διέπονται από τους αυστηρούς όρους δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και αυτοί οι όροι όπως καθορίζονται από την κείμενη νομοθεσία είναι:

• Χαμηλός συντελεστής δόμησης (0,2)

• Υποχρεωτική διάσπαση όγκων

• Χαμηλά ύψη. Επιτρέπονται μόνον διώροφα και ποσοστό 30% τριώροφα με τον όρο ότι τα τριώροφα θα απέχουν, τουλάχιστον, 200 μέτρα από τον αιγιαλό.

Επίσης, τόνισε, λαμβάνονται πολύ σοβαρά μέτρα αυξημένης προστασίας για περιοχές ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος:

- Στις περιοχές «Natura» ενώ σήμερα ισχύει ποσοστό κάλυψης 20%, το Ειδικό Πλαίσιο θέτει ανώτατο όριο 2%, δηλαδή το 1/10 αυτού που ισχύει σήμερα. Χρειάζεται επίσης κατάλληλη επιστημονική μελέτη που θα αποδεικνύει ότι η επένδυση δεν θα επηρεάσει την οικολογική ισορροπία των οικοτόπων προτεραιότητας.

- Στα ακατοίκητα νησιά και τις βραχονησίδες, επίσης μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη πρόβλεψη. Για πρώτη φορά θεσμοθετείται ότι δεν μπορούν να γίνουν τουριστικές αναπτύξεις πάνω σ' αυτά. Από τον κανόνα αυτό μπορούν να εξαιρεθούν, υπό προϋποθέσεις, μόνο έως πέντε, έκτασης μεγαλύτερης των 500 στρεμμάτων το καθένα από αυτά, στο σύνολο του εθνικού χώρου, στα οποία δοκιμαστικά μπορεί να γίνουν σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις σε ποσοστό κάλυψης έως 2%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα