Πάνω από 10% οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008 10:13
UPD:11:55
REUTERS

Αρχίζει σήμερα η κρίσιμη σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των επτά ισχυρότερων χωρών του κόσμου (G7).

Απώλειες πάνω από 10% κατέγραφαν λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες.

«Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι οι αγορές έκριναν πως η συντονισμένη μείωση των επιτοκίων δεν ήταν αρκετή και ερχόμαστε τώρα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Η γενική αίσθηση είναι ότι η αγορά απευθύνεται πλέον μόνο στους θαρραλέους», δήλωσε ο Chris Hossain, της ODL Securities.

Στη Φρανκφούρτη ο Xetra DAX υποχωρούσε πάνω 10% (5,99% στο άνοιγμα), όπως και ο FTSE στο Λονδίνο που έπεσε κάτω από τις 4.000 μονάδες για πρώτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια. Στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης παρουσίαζε οριακές απώλειες 0,06%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο Παρίσι η πτώση του CAC 40 αμέσως μετά το άνοιγμα έφθανε το 8,83%. Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημειώνε πτώση 9,09%, ενώ και στη Μαδρίτη οι απώλειες ήταν της τάξης του 8%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε νωρίτερα κατά 8% ή 874,8 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2003.

Ο παραπάνω δείκτης σε εβδομαδιαία βάση καταγράφει απώλειες πάνω από 22%.

Πτώση 11% για τη μετοχή της Total και 8,7% για τη BP, ενώ στο Λονδίνο η μετοχή της Cairn Energy υποχωρούσε 19,2%.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται και ο κλάδος των τραπεζών με τις μετοχές των Barclays και Santander να υποχωρούν κατά 15,6% και 9,8% αντιστοίχως.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα