Σε χαμηλά ενός έτους οι τιμές πετρελαίου

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008 10:02

Στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους «βυθίστηκαν» σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας απώλειες άνω των τεσσάρων δολαρίων, καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για κάμψη της ζήτησης λόγω των αναταραχών στην παγκόσμια οικονομία.

Οι φόβοι αυτοί αντιστάθμισαν μάλιστα τις εικασίες περί σύγκλησης έκτακτης συνόδου από τον ΟΠΕΚ, εντός του Νοεμβρίου, προκειμένου να μειώσει την παραγωγή του.

Οι αγορές εμπορευμάτων δέχονται τις τελευταίες μέρες ισχυρότατες πιέσεις, όπως και οι διεθνείς χρηματαγορές, με τους επενδυτές να ανησυχούν πως οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και ο πρώτος γύρος μείωσης των επιτοκίων δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν μια παγκόσμια ύφεση.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρούσε, στις 9.17’ ώρα Ελλάδος, κατά 4,19 δολάρια στα 82,40 δολάρια το βαρέλι, διαμορφώνοντας τις απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων στο 23%.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του Brent διαμορφωνόταν την ίδια ώρα στα 79,08 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 3,58 δολαρίων. Αυτή είναι η πρώτη φορά φέτος που υποχωρεί κάτω από τα 80 δολάρια.

«Η βύθιση της αγοράς πετρελαίου λόγω των πιστωτικών προβλημάτων μας αναγκάζει να είμαστε πιο απαισιόδοξοι σχετικά με την βραχυπρόθεσμη ζήτηση και τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προσφορά», τονίζουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Barclays Capital.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα