Ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ, υποστηρίζει ότι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απαιτείται "μια κοινή λύση για όλες τις χώρες της Ευρώπης" καθώς και να επιτραπεί άμεσα το δημοσιονομικό έλλειμμα να ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ.
"Για να λυθεί η κρίση στην Ευρώπη, χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις", είπε ο Στίγκλιτζ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μοντ. "Το να προταθεί η εγγύηση των καταθέσεων σε μια χώρα και όχι σε μια άλλη, για παράδειγμα, απλώς καταστρέφει τον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών: και εντός της ΕΕ είναι πολύ εύκολο να αλλάξει κανείς τράπεζα", εκτίμησε.
Πρόσθεσε ότι θα πρέπει επίσης "άμεσα" να επιτραπεί στις χώρες να έχουν δημοσιονομικό έλλειμα άνω του 3%, που είναι η τιμή αναφοράς που καθορίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.
"Πρόβλημα" χαρακτήρισε εξάλλου ο Στίγκλιτζ και "το καθεστώς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επικεντρώνεται στον πληθωρισμό και όχι στην ανάπτυξη".
Αναφερόμενος στη δυσπιστία που επικρατεί απέναντι στις τράπεζες, ο Αμερικανός οικονομολόγος είπε ότι "οι τραπεζίτες συμπεριφέρθηκαν πολύ άσχημα" και ότι "θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος ρύθμισης του συστήματος". "Υπάρχει μια τρύπα στο πλοίο και είναι επείγουσα ανάγκη να την επιδιορθώσουμε, όπως λέει ο Μπεν Μπερνάνκι (ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας). Όμως θα πρέπει επίσης να αλλάξουμε καπετάνιο. Το πλοίο αυτό οδηγείται από έναν αλκοολικό που μας οδηγεί ευθεία πάνω στα βράχια", σχολίασε.
Σύμφωνα με τον Στίγκλιτζ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα δεν επιλύουν παρά "ένα μέρος του προβλήματος". Σχολιάζοντας κυρίως το σχέδιο Πόλσον έκρινε ότι εξαγοράζοντας τα χρέη των τραπεζών το αμερικανικό κράτος "θα μεταμορφώσει τις προβλεπόμενες απώλειες σε πραγματικές απώλειες".
"Το σχέδιο είναι σαν να κάνεις μετάγγιση αίματος σε ασθενή που πάσχει από εσωτερική αιμορραγία", είπε, χαρακτηρίζοντας "καλύτερη επιλογή" το βρετανικό σχέδιο για τη διάσωση των τραπεζών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο