Πλήρης η στήριξη των τραπεζών από την Ε.Ε.

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008 06:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΚΡΑΤΙΚΕΣ εγγυήσεις πενταετίας για τα διατραπεζικά δάνεια που θα συναφθούν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2009, προβλέπει το ενιαίο σχέδιο που υιοθέτησαν στην έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι, οι 15 ηγέτες της Ευρωζώνης, οι οποίοι στην ουσία υιοθέτησαν το σχέδιο του Βρετανού πρωθυπουργού, Γκόρντον Μπράουν.

Στόχος του ενιαίου σχεδίου είναι η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών και η ομαλοποίηση του δανεισμού. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – όπως αναφέρεται στο σχέδιο – είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν τη χρεωκοπία των τραπεζών ακόμη και εάν αυτό σημαίνει αναδιάρθρωση των κεφαλαίων τους.

Οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πρέπει να προσδιορίσουν μέσα στις επόμενες ημέρες το πακέτο στήριξης για τον τραπεζικό τους τομέα.

Σήμερα το απόγευμα η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, αναμένεται να ανακοινώσουν ταυτοχρόνως τα ποσά που θα διαθέσουν για τη στήριξη του τραπεζικού τους συστήματος. Στη Βρετανία, αναμένονται οι κρατικοποιήσεις τουλάχιστον δύο τραπεζών.

Τη στήριξή του στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να λάβει μέτρα για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων χωρών από την κρίση. Ηδη οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 1,2 δισ. δολαρίων.

«Η ελληνική οικονομία αντέχει και η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο σχέδιο εγγυοδοσίας του τραπεζικού συστήματος», τόνισε σε διάγγελμά του μετά τη σύνοδο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο ίδιος επεσήμανε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες χάρη στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ακόμη και το αυστηρό ΔΝΤ που προβλέπει περίπου μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την Ελλάδα προβλέπει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κυμανθούν γύρω στο 2%.

Για τα μέτρα που αποφάσισαν οι 15 του Eurogroup ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, δημιουργούν κλίμα ηρεμίας στις αγορές και στηρίζουν την πραγματική οικονομία στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα