Πιο σοβαρές συνέπειες από την παρατεταμένη κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενδέχεται να υποστούν οι αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς δεν έχουν τον πλούτο που απαιτείται για να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών τους, προειδοποίησαν η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και υποσχέθηκαν ότι θα χρησιμοποιήσουν «όλο το φάσμα των πηγών» που διαθέτουν για να βοηθήσουν τις χώρες που δεν μπορούν να διαχειριστούν μόνες τους την κρίση.
Περίπου 30 χώρες εκτιμάται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την υλοποίηση του προϋπολογισμού τους, καθώς μειώνονται οι εξαγωγές και έχει περιοριστεί η εισροή κεφαλαίων από ξένους επενδυτές. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα το ΔΝΤ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διευρυνθούν οι διευκολύνσεις προς τις χώρες που έχουν ανάγκη.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες, που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, «έχουν κίνδυνο να οπισθοχωρήσει σοβαρά η προσπάθειά τους για βελτίωση της ζωής των πληθυσμών τους, από οποιαδήποτε παρατεταμένη έλλειψη ρευστού ή επιβράδυνση της ανάπτυξης διεθνώς», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ. «Οι πιο φτωχές και περισσότερο ευάλωτες ομάδες αντιμετωπίζουν σοβαρότερο κίνδυνο και σε ορισμένες περιπτώσεις κινδυνεύουν με ανεπανόρθωτες ζημιές», πρόσθεσε ο Ζέλικ.
Τα μέλη της Επιτροπής Αναπτυσσόμενων Χωρών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας απηύθηναν έκκληση για περισσότερη στήριξη ενός κοινού ταμείου με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Ηδη οι αναπτυγμένες χώρες έχουν υποσχεθεί βοήθεια ύψους 1,2 δισ. δολαρίων.
«Η χρηματοπιστωτική κρίση προσθέτει μία κρίση στην κρίση» για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, προειδοποίησε ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, προσθέτοντας ότι «οι άλλες κρίσεις» θα εξακολουθήσουν να απειλούν ακόμα και όταν θα έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.