Γαλλία: Ικανοποίηση του Τύπου για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής

Ιστορικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008 09:18

Tην ικανοποίησή του εκφράζει ο γαλλικός Τύπος για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης στο Παρίσι, κάνοντας λόγο για ένα «ιστορικό σχέδιο» για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Δεν ήταν στην Ουάσινγκτον αλλά στο Παρίσι που παίχτηκε η πιο σημαντική σκηνή του Σαββατοκύριακου» γράφει η οικονομική εφημερίδα «Les Echos», συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της συνόδου του Eurogroup με εκείνα του G7 στην αμερικανική πρωτεύουσα. "Οι Ευρωπαίοι έχουν τα κλειδιά" σημειώνει η εφημερίδα.

«Η ομάδα των «7» δεν έδειξε τέτοια αποφασιστικότητα όπως οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης» προσθέτει η «Figaro».

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατανόησαν την ανάγκη να ενεργήσουν από κοινού και να χτυπήσουν δυνατά» σημειώνει η οικονομική «La Tribune», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι επενδυτές να καταλάβουν το μήνυμα».

Η «Liberation» τονίζει ότι «κάθε ημέρα που περνούσε γινόταν αντιληπτό ότι οι τράπεζες είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να τις αφήσει κανείς στους τραπεζίτες». Σημειώνει πάντως ότι ο «λογαριασμός» του σχεδίου διάσωσης θα είναι υψηλός καθώς μιλάμε για «αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ ή καλύτερα για εκατομμύρια ευρώ για κάθε ευρωπαίο πολίτη-κάτι που προκλήθηκε από την ανευθυνότητα των τραπεζών και δεν μπορεί χωρίς συνέπειες για τις δομές αλλά και τους ηγέτες τους».

Η κομμουνιστική «L'Humanité» διερωτάται μάλιστα εάν «είναι καιρός, απέναντι σε μιά κρίση που καταδίκασε όλο το σύστημα, να τεθεί ζήτημα ελέγχου των κονδυλίων που διατίθενται στις επιχειρήσεις από τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους εκλεγμένους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο;».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα