ΔΝΤ: «Κλειδί» για έξοδο από την κρίση η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008 09:18

Η κρίση που πλήττει τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα επεκταθεί περαιτέρω αν το «πείραμα» της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης των χρηματοοικονομικών ομίλων πετύχει, εκτίμησε ο Μάικλ Κλάιν, επικεφαλής οικονομολόγος του IFC, επενδυτικού βραχίονα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Κλάιν επισήμανε ότι «κλειδί» για την έξοδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση των χρηματοοικονομικών ομίλων, αλλά και η κρατικοποίηση τραπεζών, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με μια σειρά εναλλακτικών επιλογών.

Απαιτείται εξέταση των διεθνών εποπτικών κανόνων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σφικτότερη νομισματική πολιτική και μείωση του ρυθμού δανειοδοτήσεων διεθνώς από μέρους των τραπεζών με την εφαρμογή πολύ αυστηρών κριτηρίων, τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Κλάιν, προειδοποιώντας πως η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη και ο χρονικός ορίζοντας εξόδου άγνωστος ακόμη.

Παρόλα αυτά, εκτίμησε ότι ο επιπτώσεις στις πραγματικές οικονομίες δεν δημιουργούν συστημικό κίνδυνο για αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα