Σε επίπεδα ρεκόρ οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 15:23
UPD:15:35
Shutterstock

Ρεκόρ καταγράφουν οι γερμανικές εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπερνώντας τους πρώτους 8 μήνες του έτους τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Συνολικά, ως τον Αύγουστο, οι γερμανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 27,2 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας στα 100,2 δισ. ευρώ. Στην αύξηση των γερμανικών εξαγωγών έχει συμβάλει και το αδύναμο ευρώ, καθώς από την αρχή του χρόνου το κοινό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 15% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Για τους αμερικανούς εισαγωγείς ένα αδύναμο ευρώ σημαίνει ότι πρέπει να ξοδεύουν λιγότερα δολάρια για τα ευρωπαϊκά προϊόντα αγαθά, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ανταγωνιστικά ως προς τις τιμές στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Εξωτερικού Εμπορίου (BGA), η αδυναμία του ευρώ είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους. Το ευρωπαϊκό νόμισμα αποδεικνύεται επίσης πιο αδύναμο από το κινεζικό γουάν. Ωστόσο, οι εξαγωγές προς την Κίνα αυξήθηκαν λιγότερο τους πρώτους οκτώ μήνες-κατά 5%, σε σχεδόν 72 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Στην αύξηση των γερμανικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ έχουν συμβάλει και τα εκτεταμένα δημοσιονομικά προγράμματα της κυβέρνησης Μπάιντεν, που έχουν τονώσει την αμερικανική οικονομία τόσο πολύ, που οι γερμανικές εταιρείες επωφελούνται πλέον σημαντικά από αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος της BGA, Ντιρκ Τζαντούρα. «Η τρέχουσα αδυναμία της κινεζικής οικονομίας ενθαρρύνει επίσης κινήσεις επαναπροσανατολισμού των γερμανικών εξαγωγών, καθώς μειώνουν την εξάρτησή τους από τις εξαγωγές από την Κίνα και προσανατολίζονται για άλλη μια φορά περισσότερο προς τη Δύση» δήλωσε ο Τζαντούρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα