Φιγιόν: Η Γαλλία δεν είναι «θωρακισμένη» έναντι συστημικού ατυχήματος

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2008 13:03
EPA/AUDE VANLATHEM

Το τραπεζικό σύστημα της Γαλλίας δεν είναι προστατευμένο σε περίπτωση «συστημικού ατυχήματος», δηλαδή ενός ατυχήματος που προκαλείται από το γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες μπορούν να έχουν τοξικά προϊόντα κατά ένα μεγάλο μέρος στον ισολογισμό τους, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

Το γαλλικό σχέδιο διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος προβλέπει τη διάθεση 40 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πέραν της εγγύησης των 320 δισ. ευρώ που θα διαθέσει για να υποστηρίξει τις διατραπεζικές συναλλαγές.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Φιγιόν τόνισε πως θεωρεί «ελάχιστα πιθανό» να καταφύγουν σε αυτό οι γαλλικές τράπεζες, καθώς «η πτώχευση τραπεζών αφορά τη Γαλλία λιγότερο απ΄ ό,τι τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» λόγω ενός «πιο αυστηρού ελέγχου».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός εμφανίσθηκε συγκρατημένος όσον αφορά στο τέλος της κρίσης, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια «πολύ βαθιά κρίση, που πήρε μια απρόσμενη τροπή από τότε που οι αγορές αντελήφθησαν ότι μια μεγάλη τράπεζα μπορεί να πτωχεύσει».

Παράλληλα, εξέφρασε τους φόβους του για «διακοπή της ανάπτυξης» στη Γαλλία την επόμενη χρονιά, με επιπτώσεις στην εργασία, την οικονομική δραστηριότητα και την αγοραστική ισχύ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα