Σερβία: Τροποποιήσεις στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2008 11:40

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας και περιφερειακής ανάπτυξης της Σερβίας, κ. Mladjan Dinkic προανήγγειλε πως την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα συζητήσει την τροποποίηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων μέσω διαγωνισμών και πλειστηριασμών.

Σκοπός των τροποποιήσεων θα είναι η σημαντική διευκόλυνση των σχετικών διαδικασιών και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων των επιχειρήσεων που παραμένουν υπό τον έλεγχο του κράτους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, επεσήμανε ο κ. Dinkic, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις ο νικητής των διαδικασιών διαγωνισμού και πλειστηριασμού ιδιωτικοποίησης θα είναι σε θέση να αποκτά τα πλήρη δικαιώματα διοίκησης της επιχείρησης καταβάλλοντας το 30% του συνολικού αντιτίμου εξαγοράς και το υπόλοιπο εντός χρονικής περιόδου διάρκειας 5 ετών.

Η ρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία, καθώς μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν την απόκτηση της επιχείρησης μέσω τραπεζικού δανεισμού, ο οποίος ωστόσο δυσκολεύεται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, εξήγησε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να ολοκληρώσει τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, ακόμη και αν για την επίτευξη του σκοπού είναι αναγκαία η υποστήριξη των τραπεζών.

Το κράτος θα χρεώνει τόκους στο υπόλοιπο της οφειλής με ευνοϊκούς όρους, ενώ ο αγοραστής θα αποκτά αμέσως τον έλεγχο της επιχείρησης αλλά θα καθίσταται ιδιοκτήτης της μόνο μετά από την καταβολή της τελευταίας δόσης της σχετικής οφειλής, διευκρίνισε ο κ. Dinkic.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα